BMW 8-Serie Coupe: Ny sportig skönhet

BILNYTT.

Nya BMW 8-Serien, som visades som en fyradörrars konceptbil på vårens bilsalong i Genève, var starskottet på en ännu lyxigare serie couper från BMW. Visserligen har 8-Serien funnits tidigare, men det är nu som den gör comeback som en värdig ersättare till 6-Serien.

Av
Ian Maasing

Det är bra att BMW håller på gamla fina traditioner! Se bara på nya tvådörrars 8-Serie Coupe, som har klassiskt slanka och eleganta former med ett långt sluttande coupetak. Den typiska BMW-nosen med den tvådelade kylargrillen och de fyra karaktäristiska strålkastarna, väl synliga bakom täckglaset. Inga modebetonade veck och kanter stör harmonin! Inga onödiga spoilers fram eller bak, inga skärm- eller tröskelbreddare, och inga omotiverade luftgälar.

Ingen överdriven ankstjärt, förlåt, jag menar spoiler, spolierar det förnämt lugna helhetsintrycket som nya BMW 8-Serie Coupe ger. Foto: BMW

Ingen överdriven ankstjärt, förlåt, jag menar spoiler, spolierar det förnämt lugna helhetsintrycket som nya BMW 8-Serie Coupe ger. Foto: BMW Foto: BMW

Det är inte bara designen utan även tekniken som följer gamla traditioner. Under den långsträckta, mjukt sluttande motorhuven på M850i xDrive hittar vi således en klassisk V8. En helt omarbetat 4,4 liters bensinmotor överladdad med två turbokompressorer på 530 hästkrafter som levererar det superhöga vridmomentet 750 Newtonmeter från 1800 till 4600 varv/minut. Via en åttaväxlad automat går drivkraften till alla fyra hjulen. 40 procent av drivkraften går till framhjulen och 60 procent till bakhjulen. Det gör att 0–100 km/h klaras av på 3,7 sekunder. Är man mycket återhållsam med gaspedalfoten påstås bränsleförbrukningen komma ner till 1,0 liter milen blandad körning.

Motorprogrammet omfattar också en vridmomentstark, rak sexcylindrig dieselmotor på 320 hästkrafter och 680 Newtonmeters vridmoment. Också den med åttaväxlad automat och fyrhjulsdrift.

BMW 8-Serie Coupe lanseras i slutet av året och därefter kommer säkert en cabriolet. Båda är 2+2-sitsiga och den öppna bilen får naturligtvis en sufflett av tyg, precis som det ska vara på en förnäm cabriolet. Och som konceptbilen i Genève får vi se en fyradörrars coupe längre fram. Vid lanseringen i vinter kommer ytterligare några motorvarianter att presenteras till Coupen.

De elinställbara, läderklädda framstolarna är vilsamt breda och släta. De ny digitala instrumenten är klara och tydliga, och head-up displayen presenterar viktig information i siktlinjen.

De elinställbara, läderklädda framstolarna är vilsamt breda och släta. De ny digitala instrumenten är klara och tydliga, och head-up displayen presenterar viktig information i siktlinjen. Foto: BMW

Publicerad 12 July 2018 11:32