Fiat Fullback Double Cab: Internationell pickup

Nu börjar även Europeiska bilköpare vakna

TEST.

För att bredda modellprogrammet erbjuder nu de flesta stora biltillverkarna det praktiska transportredskapet, pickupen. Sedan länge har den här biltypen varit en bestseller i USA, men det är först nu som försäljningen på allvar tagit fart i Europa.

Av
Ian Maasing

I Sverige har det under många år funnits ett antal pickuper på marknaden, men sedan en tid erbjuder i princip alla större bilföretag den här biltypen. För att jaga kostnader samarbetar bilkoncernerna hej vilt över gränserna. Varje bilföretag behöver ju inte själva utveckla och producera ett specifikt fordon utan kan ju köpa in sig på en redan existerande modell.

Fiat är ett bra exempel på ett sådant internationellt samarbete där man utgår ifrån en Mitsubishi L200 pickup och sätter märkesspecifika detaljer på karossen och interiören, och sedan döper den till det passande namnet Fiat Fullback Double Cab.

Med sin mjukt rundade nos och ganska korta flak ser Fiat-pickupen riktig snäll ut! Men den är faktiskt större och grövre än det subjektiva intrycket den ger. Den är ju faktiskt nästan 5,3 meter lång och har ett axelavstånd på 3 meter!

Det är först när man kommer nära inpå som man uppfattar storleken. Man får ta ett rejält steg uppåt när man ska in i bilen. Sen är det enkelt att hasa sig ned på den släta framstolen. Även om sätet i sig inte är särdels högt över innergolvet, är man hög över asfalten och har en god överblick över omgivningen. Och den överblicken behövs när man ska manövrera bilen på trånga utrymmen. Som standard finns en backkamera som hjälper till vid parkeringsmanövrar.

Bakom framstolarna finns ett primitivt säte för två vuxna, som kommer i och ur via de lagom stora bakdörrarna. Men är framstolarna tillbakaskjutna blir det snålt med knärum därbak. Men det gör kanske inte så mycket eftersom baksätet mestadels används som ett väder- och stöldskyddat lastutrymme. Flaket, som klarar en rejäl last i kilo räknat, närmare bestämt 1000 kilo, är avsett för oömma grejor. Man kan naturligtvis sätta en kåpa över flaket, men den ger inte alltid ett hundraprocentigt skydd mot väder och vind och långa fingrar.

Tekniskt sett är Fiat-pickupen en robust liten lastbil med personbilskomfort, med framhjulen stadigt upphänga i dubbla tvärlänkar och bakhjulen på en stel, bladfjäderupphängd bakaxel. Framhjulen går någotsånär smidigt över vägbanans ojämnheter, medan bakhjulen, om bilen är lättlastad, kan vara lite hoppig. Slänger man i ett par sandsäckar alternativ kör med annan last försvinner hoppigheten.

Dieseln driver bra från lågvarv och nöjer sig med cirka 1,0 liter per mil blandad körning. Men den låter en hel del på tomgång. I landsvägsfart dämpas ljudet och bilen går förvånansvärt tyst upp till den högsta svenska motorvägshastigheten 120 km/h. Kurshållningen är god och antisladdsystemet hjälper bilen att hålla kurs vid nödmanövrar.

Vill man dra ett riktigt tungt släp på en lerhal skogsväg, lägger man i fyrhjulsdrivningen och lågväxeln med ett vrede och kommer hur långt som helst! Man får dock göra en räkneövning dessförinnan så att man vet vilket körkort som krävs. Har man ett E-kort kan dock släpet väga det maximala för den här bilen, nämligen 3100 kg.

Fiat Fullback Double Cab 4WD

Tillverkad i: Thailand.

Typ: 4 dörrars 5 personers Pickup.

Mått/Vikt: längd 529 cm bredd 182 cm

höjd 178 cm axelavstånd 300 cm

tank 75 l tjänstevikt fr 1950 kg.

Motor: 4 cyl 2442 cc

direktinsprutad turbodiesel

effekt 180 hk/133 kW

vridmoment 430 Nm–2500 r/m.

Kraftöverföring: bakhjulsdrift med inkopplingsbar

fyrhjulsdrift & fördelningsväxellåda,

5-växlad automat

Hjulupphängning: fram dubbla tvärlänkar

bak stel axel.

Styrning: kuggstång/elservo

vändcirkel 11,8 m.

Bränsleförbrukning:

7,5 l/100 km vid bl körning.

CO2: 196 g/km.

Prestanda: 177 km/h

0-100 km/h 12,5 sek.

Fordonsskatt: 3.461 kr

Pris: fr 376.125 kr (ex moms 300.900 kr)

Testbilens pris: 381.625 kr (ex moms 305.300 kr)

Publicerad 20 December 2017 00:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen