Opel Grandland X. Foto: Ian Maasing

Opel Grandland X. Foto: Ian Maasing

Grandland X är en praktisk vardagsfraktare

Opels senaste tillskott är här

Av
Ian Maasing

PROVKÖRNING. Opel går från klarhet till klarhet. Nya modeller presenteras på löpande band. Den ena mer praktiskt än den andra, och dessutom till överkomliga priser. Nyligen lanserades kompakta Opel Crossland X och nu är det dags för senaste tillskottet, den mellanstora crossovern Grandland X.

Grandland X baserar sig på den för ett år sedan lanserade crossovern Peugeot 3008 och hör till de rymligare i den lilla mellanklassen tack vare den praktiskt höga karossen. Opel är dock ännu tydligare i sin beskrivning av vad det är för sorts bil, nämligen en crossover.

Alltså en korsning mellan en vanlig kombi och en högbyggd suv. Karossen har en lugn design utan några skulpterade veck på sidorna och med en mjukt rundad nos utan någon aggressiv vidöppen rovfiskkäft.

Bilen är 448 centimeter lång, rejäla 186 centimeter bred och 161 centimeter hög samt har axelavståndet 268 centimeter varför det är gott om plats för de åkande som stiger enkelt i och ur genom de fyra höga dörröppningarna. Lastrummet är variabelt tack vare de två golvnivåerna. Ska man hiva i lätta shoppingkassar ställer man det övre golvet i sitt höga läge. Är det fråga om riktigt skrymmande gods sänker man golvet och fäller ned det tudelade baksätets ryggstöd och får på så sätt plats med 1652 liter. Med ryggstöden upp rymmer lastrummet 514 liter.

Vid introduktionen finns en bensin- och en dieselmotor som snåltrimmats med hjälp av direktinsprutning och storleksminskning, downsizing. En rejäl överladdning med turbokompressor gör dock att dessa nerbantade motorer kan ge mera drivkraft än tidigare använda större motorer. Grandland X är precis som sin nära släkting Peugeot 3008 endast framhjulsdriven. Vill du köra med fyrhjulsdrift finns den 20 centimeter kortare modellen Mokka X.

Vid vår provkörning tyckte vi att den nya trecylindriga bensinmotorn på 130 hästkrafter kändes piggast och mest lättkörd, medan den fyrcylindriga dieselmotorn med sexväxlad automatlåda var lite sävligare, men klart bränslesnålare.

Publicerad 24 October 2017 09:00