Snart krav på att ha på vinterdäcken, om vinterväglag råder.

Snart krav på att ha på vinterdäcken, om vinterväglag råder.

Snart krav på vinterdäck

Av
Ian Maasing

Vinterdäck från 1 december

VINTER. Vintern närmar sig och är ett faktum i delar av landet. Om det är vinterväglag mellan den 1 december och 31 mars är det ett krav att svenska och utländska fordon ska ha vinterdäck. Det gäller såväl personbilar (även husbilar), lastbilar, bussar och släpfordon som är kopplade till dessa. Har fordonet en totalvikt på över 3,5 ton ska det ha vinterdäck på drivande axelns hjul.

Låga dödstal i trafiken

STATISTIK. Under oktober i år omkom 20 personer på våra vägar, vilket är en fler än under samma månad 2013. Medelantalet omkomna i oktober månad, under de föregående fyra åren, är 22 personer. Under perioden januari-oktober i år har 233 personer omkommit i vägtrafiken. Under motsvarande period i fjol omkom 210 personer.

Händerna på ratten

SÄKERHET. Enligt en ny paragraf i Trafikförordningen som började gälla från och med 1 december 2013 kan du som använder mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning på ett trafikfarligt sätt få betala böter. Exempel på trafikfarligt användande kan vara att skicka sms, titta på film eller använda sociala medier så att det påverkar körningen.

Publicerad 20 November 2014 12:00