Mercedes nya konceptbil Vision G-Code är en kompakta crossover med suvens höga nedre del och en kombicoupés låga övre del.

Mercedes nya konceptbil Vision G-Code är en kompakta crossover med suvens höga nedre del och en kombicoupés låga övre del.

Asiatisk crossover

Mercedes-Benz Vision G-Code

Av
Ian Maasing

BILNYTT. Den kinesiska huvudstaden Beijing firar 65 års jubileum i år. Visserligen är staden mer än tretusen år gammal, men i den relativt unga Folkrepubliken Kina är den huvudstad sedan 1949.

Fler nyheter på lokaltidningen.se/motor

Här bor drygt 21 miljoner människor och varje år ordnas en stor internationell bilutställning här, med fler och intressantare konceptvagnar och nya seriemodeller än på de gamla bilsalongerna i Västvärlden. Många underleverantörer till bilindustrin och allt fler bilindustrier, inte bara de inhemska kinesiska utan även de stora internationella, etablerar sig i Beijing och Shanghai.
Precis som de andra bilföretagen vet Mercedes-Benz att det finns miljontals kineser som har tjänat pengar de senaste årtiondena och gärna vill visa upp sin rikedom bland annat genom att köra omkring med bilar från de välkända varumärkena. Och för att greppa denna värdefulla marknad har man precis invigt sitt nya design- och teknikcentrum, Mercedes-Benz Product Engineering Center, i Beijing.
Lagom till invigningen, som skedde häromdagen, fick man färdigt konceptbilen Mercedes-Benz Vision G-Code, en mjukt rundad crossover med kompakta mått. Bilen har således längden 410 centimeter, bredden 190 centimeter och höjden 150 centimeter.
Bilen är en hybrid med en liten turboöverladdad förbränningsmotor drivande framhjulen och en batterimatad elmotor drivande bakhjulen. I den täta trafiken i Beijing kan bilen köras i sakta fart enbart driven av elmotorn. Om så behövs kan båda motorerna samverka och bilen blir då fyrhjulsdriven.

Publicerad 09 November 2014 12:00