Senaste Ford F-150, den trettonde generationen, är byggd för hårda tag precis som föregångarna.

Senaste Ford F-150, den trettonde generationen, är byggd för hårda tag precis som föregångarna.

Världens mest sålda bil förnyas

Av
Ian Maasing

BILNYHET. Världens mest sålda bilmodell av alla kategorier heter inte Ford T, Volkswagen ”Skalbaggen”, Toyota Corolla eller Volkswagen Golf. Nej, den heter Ford F-Serien, en robust pickup som sålts i drygt 35 miljoner exemplar sen premiären 1948!
De senaste 37 åren har Ford F-Serien varit toppsäljaren bland pickup-vagnar, och i 32 år varit även den mest sålda bilmodellen överhuvudtaget på den jättelika amerikanska marknaden. Förra året såldes 15,6 miljoner personbilar och lätta lastbilar. Av dessa var 763 402 Ford F-Serien.

Fler nyheter på lokaltidningen.se/motor

Nu ska den senaste och trettonde generationen av F-150 lanseras. Den har samma enkla och stryktåliga grundkonstruktion som sina föregångare. Nämligen en stadig ram och en mäktig motor som genom en kardanaxel driver den stela, bladfjädrade bakaxeln. Bilen kan fås antingen med bakhjulsdrift eller med fyrhjulsdrift. Ramen består numera av drygt 70 procent höghållfast stål, som gör bilen både stabilare och lättare jämfört med förra generationen.
Karossen är fortfarande stramt enkel i designen, utan någon som helst modebetonad utsmyckning. Visserligen har strålkastarna försetts med LED-ljus och kylargrillen har adaptiv stängningsfunktion. Men det som utmärker årsmodell 2015 från föregångaren, och på så sätt är en mindre revolution, är att man blandar metaller och olika legeringar rejält. Lättviktskarossen inklusive flaket är gjord av viktbesparande aluminium och aluminiumlegeringar. Genom detta byggnadssätt kan man banta bilen med upp till 315 kg och samtidigt skapa en ännu säkrare överbyggnad.
Motorprogrammet omfattar en 2,7-liters snåltrimmad bensin V-sexa med direktinsprutning och dubbla turbon, två 3,5-liters bensin V-sexor, varav en kan köras på E85 samt en 5-liters bensin V-åtta. Samtliga modeller levereras med en sexväxlad automatlåda. Till nästa år kommer en bränslesnål och kraftfull dieselmotor. Även F-150-kunderna börjar bekymra sig för bränslekontot, nu när en liter kan kosta upp emot sju kronor däröver.
Bilen är också försedd med nya assistans- och säkerhetssystem. Som första pick-up bil erbjuds kombinerade krockkuddar och säkerhetsbälten i baksätet. Instegsmodellen har imponerade mått: 531 cm lång, 203 cm bred och 191 cm hög. Värstingmodellen mäter 638 cm i längd. När och om bilen kommer till Europa är inte bestämt.

Nya Ford F-150 har en kaross av aluminium och en ram som till största delen är gjord av höghållfast stål. Som bäst har man lyckats banta bilen med 315 kg jämfört med förra generationen. Foto: Ford

Nya Ford F-150 har en kaross av aluminium och en ram som till största delen är gjord av höghållfast stål. Som bäst har man lyckats banta bilen med 315 kg jämfört med förra generationen. Foto: Ford

Publicerad 06 November 2014 12:00