Bra att ha prylar i bilen under vintern.

Bra att ha prylar i bilen under vintern.

Bra vinterprylar i bilen

Tips för bilen inför vintern

Av
Ian Maasing

VINTER. En liten skyffel av aluminium eller en hopfällbar spade har du väl lätt åtkomlig innanför bagageluckan eller i en av bakdörrarna så att du kan skotta bort plogvallar och gräva spår framför bilens hjul. Det minskar risken för fastkörning.
Lätt åtkomlig har du också en mjuk borste så att du kan få bort snön från rutorna och taket. Och naturligtvis en stadig och vasskantad rutskrapa av plast.
En bogserlina är bra att ha om bilen står stilla med spinnande drivhjul exempelvis på en parkering eller vid en dikeskant, så att en förbikörande kan dra loss din bil. Du vet väl hur man fäster bogserlinan på bilen? Det kan finnas en fast bogserögla nedanför den främre stötfångaren eller så finns en lös bogserögla som skruvas fast i ett gängat hål innanför ett täcklock på stötfångaren. Den lösa öglan brukar vara i bilens verktygspåse.

Låna ström

Intill bogserlinan har du väl stuvat startkablar så att du kan låna ström från en hjälpsam grannes bil. Du kopplar den röda kabeln till pluspolen på respektive bils batteri och den svart kabeln till minuspolen på givarbilens batteri och till någon icke isolerad metalldel på motorn eller karossen på din bil. Närmare tips får du i bilens instruktionsbok.
Varningstriangeln har du väl lätt åtkomlig i bagagerummet så att du sekundsnabbt får fram den och sätter upp den minst femtio steg bakom bilen om den stannat på vägen.

Reflexväst så du syns

Reflexväst ska du ha på dig på såväl natten som dagen även om bilen står långt ut på vägkanten. Risken för påkörning minskar ju om övriga trafikanter upptäcker dig i tid i vintermörkret. I många länder ska det enligt lag finnas reflexväst i bilen, liksom förbandslåda och strålkastarlampor i reserv (om inte din bil har xenon- eller LED-lampor som man inte kan byta på egen hand).
Ett par stadiga, värmande handskar är inte fel att ha lätt åtkomliga i bilen liksom en ficklampa med laddade batterier. En flaska med färdigblandad spolarvätska kan vara till stor nytta när det är slaskigt väglag och du tömmer spolartanken på nolltid. Den förutseende har också ett smörjstift (silikonstift) tillgängligt i dörrficka eller handskfack, för att då och då stryka silikonet på dörrarnas tätningslister så att de inte fryser fast.

Vägkarta bra

I handskfacket kan du också klämma in en modern vägkarta. Kartan är bra att ha om satellitnavigatorn visar fel eller strejkar.
Ska du ut på långfärd är det lugnande att ha med i bilen en reservdunk fylld med rätt bränsle och med en pip som passar hålet i tanköppningen.

Fler motornyheter hittar du alltid på lokaltidningen.se/motor

Publicerad 30 October 2014 12:00