ANNONS

Racing utan bil

Höga farter och dundrande motorer är något som lockar många. Dock är det få förunnat att få köra en racingbil på riktigt. Med dagens teknik går det dock att uppleva racing på andra sätt, även om man rent fysiskt inte sitter i en bil eller på en motorcykel. Numera finns det en hel uppsjö med motorspel av olika slag där det nästan känns som att man befinner sig på Donington, Hockenheim eller Monza.

Innan vi går in på utbudet av racingspel tänkte vi titta lite närmare på vilken utrustning som finns tillgänglig för att skapa en verklighetskänsla och upplevelse för spelaren. Givetvis fungerar det att spela ett racingspel med en vanlig handkontroll eller datorns tangentbord, men det blir förstås betydligt roligare om man har ratt och pedaler.

Utbudet av rattar och pedaler är i dag stort och många av de efterliknar den utrustning som finns i riktiga bilar. Även de billigaste rattarna och pedalerna, som bara kostar några hundralappar, är numera mycket realistiska och har till och med vibrationseffekter och dylikt. Ju mer man betalar för desto mer avancerad teknik får man.

För den verkliga entusiasten finns Thrustmaster T300 Ferrari som är en exakt kopia av den ratt som sitter i Ferrari 599XX Evolution. Ratten är hela 30 centimeter i diameter och är dessutom utrustad med så kallad "force feedback" för en mer realistisk känsla. I paketet, som går loss på runt 5 000 kronor, ingår även pedaler. Det kan låta dyrt, men då ska man komma ihåg att många av dagens racingspel mer är att betrakta som simulatorer än dator- och TV-spel och har man en bra ratt är det nästan som att köra på en riktig bana.

Faktum är att dagens spel är så pass realistiska att professionella racingförare använder sig av olika racingspel som en del av träningen. Det enda som man inte kan få hemma framför skärmen är g-krafterna. För den som inte nöjer sig med rattar och pedaler går det även att förar-cockpits, som är kopior av de säten som används i professionella racingbilar.

Låt oss då titta lite närmare på några av de senaste årens bästa racingspel.

Klassikern fortsätter att leverera – Gran Turismo Sport

När Gran Turismo våren 1998 landade i butikshyllorna var det något av en revolution vad gäller racingspel. Sedan dess har ytterligare ett tiotal spel släppts i serien. Det senaste i form av Gran Turismo Sport som lanserades för Playstation 4 hösten 2017.

En hel del är sig likt från andra spel i serien, men i Gran Turismo Sport ligger inte lika mycket fokus på att dra in prispengar för att kunna köpa nya bilar, som varit fallet i tidigare upplagor av Gran Turismo. Kvar finns dock de klassiska körlektionerna även om de nu inte längre är obligatoriska. Dessutom finns över 60 olika utmaningar som kan handla om allt från att vinna tävlingar till att köra om andra bilar eller välta koner.

Gran Turismo Sport har också hängt med i tiden och har förstås även ett VR-läge. Med en VR-hjälm på huvudet går det att näst intill bokstavligen sätta sig i bilen och se alla interiörer samtidigt som man kan vrida på huvudet och se allt som händer i omgivningen. Givetvis går det även att spela flera spelare samtidigt och dessutom mot andra spelare online. Det finns till och med globala tävlingar i Gran Turismo som är godkända av internationella bilsportförbundet, FIA. Sedan får man heller inte glömma grafiken som helt enkelt håller världsklass med både HDR-stöd och en bilduppdatering på 60 bilder per sekund.

Högoktanig femhjulsdrift – Drive: Multiplier Mayhem

Ett annat racingspel, som på många sätt är den totala motsatsen till Gran Turismo Sport, är Drive: Multiplier Mayhem. Trots att spelet inte är något racingspel i traditionell mening utan istället en spelautomat finns det ändå en hel del racingkänsla. Spelet har hela fem olika hjul där det gäller att snurra fram samma symbol på varje hjul. Som spelare iklär man sig rollen som Jette, en rosahårig förare som tävlar mot motståndare som Twitch, Hamaki och Bruiser.

Spelet släpptes år 2016 och precis som andra spelautomater från NetEnt kännetecknas även Drive: Multiplier Mayhem av ett professionellt utförande med bra grafik och många olika spelfunktioner, bland annat i form av bonusrundor och liknande.

Nästan som att titta på TV – F1 2017

Är man ett Formel 1-fan och inte tidigare testat F1 2017 är detta något man bara måste göra. Spelet ger en mycket realistisk känsla, framför allt tack vare grafiken som kan vara bland det bästa som skådats i ett racingspel. Om man bara tittar till några sekunder är det lätt att tro att man ser på ett riktigt F1-lopp i TV.

Karriärsläget är verkligen något för den som vill ha en riktig utmaning, där det gäller att skapa sin egen förare och sedan ta denna genom en hel säsong med allt vad det innebär. Samma regler som finns i den riktiga F1-cirkusen finns också i F1 2017, med andra ord gäller det att ha full koll på saker som motor, däck och växellåda eftersom det bara är tillåtet att byta dessa några gånger per säsong utan bestraffning. Det går att placera sin förare i vilket stall som helst, men i de bättre stallen är kraven på resultat givetvis högre.

F1 2017 finns till PC, Playstation 4 och Xbox One.

Simulator i toppklass – Assetto Corsa

Ett annat spel där det verkligen känns som att man bokstavligen sitter i en bil när man spelar är Assetto Corsa, som är en racingsimulator i ordets rätta bemärkelse, då alla faktorer påverkar körningen. Till exempel skiljer sig greppet i däcken mellan olika underlag. Funktionerna i spelet är många och det går att välja mellan närmare 180 olika bilmodeller från kända tillverkare som Alfa Romeo, BMW, Ferrari, Lamborghini, Mercedes och Porsche, dock inte Jaguar, vilket är lite förvånande. Den som hade hoppats på att kunna köra en Jaguar I-Pace, som nyligen blev utsedd till årets bil kommer med andra ord att bli besviken.

Assetto Corsa finns till PC, Playstation 4 och XBox One.