ANNONS

Därför är det viktigt att skydda dina ögon mot solen året runt

När vårens första solstrålar visar sig så är det lätt vända ansiktet mot solen och bara blunda och njuta. Men det är viktigt att vara medveten om att solen inte bara är en källa till snygg solbränna och må-bra-känsla, utan även kan vara förrädisk för den som inte skyddar sig. Och det gäller inte bara din hud, utan även dina ögon. Att alltid använda solglasögon i solljus borde vara en självklarhet för alla.

- Det är väldigt viktigt att skydda sig mot UV-strålningen året runt. Den är skadlig för ögat och absorberas i huvudsak av hornhinnan och linsen. UV-strålning är också en starkt bidragande orsak till att många som äldre utvecklar grå starr i linsen, berättar Jan-Erik Nöjd, optiker på Glasögonmagasinet.

Glasögonmagasinet borgar för kvalitet

Solglasögon är en accessoar som spelar en viktig roll i skyddet av dina ögon. I situationer där du vet att du kommer utsättas för extra mycket strålning, som på vattnet eller ute i snön, är ett glas med UV 400 filter att föredra. Det finns olika typer av solglas, en del föredrar sådana som blir mörka i solljus och ljusa inomhus. Även polariserande glas kan vara att föredra då de förbättrar kontrastseendet, stoppar bländande reflexer och minskar ögontrötthet.

- Genom att köpa dina solglasögon hos en optiker så kan du vara säker på att de uppfyller kraven vad gäller UV-skydd. Det finns olika typer av solglas, en del föredrar sådana som blir mörka i solljus och ljusa inomhus. Andra är mycket ute på sjön eller i snöiga miljöer och tycker att polariserande glas är extra viktigt. Även många idrottare väljer polariserande solglasögon för att kunna prestera bättre.

Är det extra viktigt att skydda barnens ögon?

- Barns ögon är mer känsliga för UV-strålning än vuxnas, eftersom deras linser är klarare och pupillen som släpper in ljus i ögat större. Dessutom vistas barn ofta utomhus på dagarna, när solen är som starkast. Ju tidigare barn använder solglasögon desto bättre är förutsättningarna att senarelägga komplikationer i livet till följd av UV-strålning, säger Jan-Erik.

Som med så mycket annat så växlar både mode och smak även när det kommer till solglasögon. Hos Glasögonmagasinet finns något för alla, oavsett om kunden föredrar klassiska, trendriktiga, sportiga eller praktiska solglasögon. Och framför allt kan de hjälpa dig med solglasögon som även korrigerar ditt synfel.

- Trenderna går och kommer såklart, precis som när det gäller vanliga glas och bågar. På senare tid har det dock varit väldigt populärt med spegeleffekt på solglasögonen, och då kanske framför allt silvriga eller roséfärgade glas. Men även klassiska modeller som Ray Bans Aviator och Wayfarer fortsätter alltjämt att vara storsäljare.

Filtrera bort skadligt blått ljus

Många av oss tillbringar idag även en stor del av tiden framför skärmar av olika slag. Hela 93% spenderar faktiskt mer än 3 timmar framför datorn, teven, surfplattan eller mobilen dagligen. Det många inte vet är dock att det blå ljuset som strålar från skärmarna påverkar oss människor på olika sätt. Tester har till exempel visat att en viss typ av blått ljus kan inverka skadligt på ögat.

- Genom att göra en antireflexbehandling kan du skydda dina ögon från att exponeras av det blå ljuset från skärmar och LED-belysning. Behandlingen gör även att störande ljusreflexer och blänk på glasen reduceras vilket till exempel minskar risken att bli bländad av en mötande bil. Glaset blir också hårdare vilket innebär att det blir tåligare och livslängd ökar, avslutar Jan-Erik.