Gustav Dahlander, Melloexpert.

Gustav Dahlander, Melloexpert. Foto: SVT/OLLE KIRCHMEIER

Jobbtitel:

Expert på Melodifestivalen

"Ur mitt perspektiv är det mesta extraordinärt"

MELODIFESTIVALEN

. Det är bråda dagar för artister, producenter, pragramledare och scenografer. Men också för Gustav Dahlander, vars jobb är att vara expert på Melodifestivalen.

Av
Ida Eriksson

För Gustav Dahlander, som varit engagerad i Melodifestivalen sedan han var liten, var det ett drömjobb som SVT erbjöd honom för sju år sedan. Dessförinnan hade han jobbat gratis fem år, som skribent för fanwebbplatser.

– Jag tyckte det var lyxigt ändå, att jag fick resa och hotell betalt för att åka med Melodifestivalen och rapportera. Men sedan hörde SVT av sig och frågade om jag inte skulle komma till dem och få betalt för mitt jobb.

Svaret blev såklart ja. Jobbtiteln: Expert på Melodifestivalen.

Förutom Gustavs expertblogg sköter han även sociala medier, Melodifestivalens Twitterkonto och ställer upp på intervjuer när det behövs expertkommentarer. Och en expert är han verkligen, med full koll på artister, programledare, scenografi, statistik och trender med mycket mera. Intresset för Melodifestivalen väcktes tidigt för Gustav Dahlander, redan som barn.

– Den här typen av musik tilltalar mig. Det är låtar som man ska lyssna väldigt aktivt på, fullt fokus i tre minuter. Annan musik ska funka på olika sätt, som bakgrundsmusik på radio eller som dansmusik på ett dansgolv, till exempel. Men jag vill ha den stora uppenbarelsen och ge musiken fullt fokus när jag lyssnar.

Något som kan vara svårt i dagens mellotider.

– Ja, nu är jag ju påslagen på jobb när numrena framförs och då har jag svårt att glida över till den sinnesstämningen att jag kan njuta fullt ut av låtarna. Men jag njuter av att få vara med och uppleva allt som jag får inom det här jobbet.

Har du något minne som är extraordinärt?

– Ur mitt perspektiv är det mesta extraordinärt. Men jag får nog lov att säga Eurovision i Azerbadjan när Loreen vann. Det var en surrealistisk upplevelse. Hon var favorittippad men ändå kändes det helt overkligt när det stod klart och arenan lystes upp i de svenska färgerna. Att får vara med där, när det hände, var ett "lifetime achievement" för mig.

Vilken är den vanligaste frågan du får i egenskap av melloexpert?

– Den vanligaste frågan från personer som inte är så intresserade är nog om jag har något spännande skvaller om känt folks privatliv. Men sådant är jag helt ointresserad av, och om jag skulle ha snappat upp något vill jag inte prata om det. En annan vanlig fråga är hur jag tror att det kommer att gå i tävlingen, eller vad man ska hålla utkik efter den aktuella tävlingsveckan.

Publicerad 16 February 2019 07:00