ANNONS

Progressiv synpartner

Hos Glasögonmagasinet har man bara ditt bästa för ögonen. Företaget som i början av 1990- talet etablerade på Dalaplan i Malmö som ett lågprisalternativ har med åren vuxit till sig och ändrat profil. Med elva butiker, varav fem i Skåne, är man idag en välbesökt och välrenommerad aktör när det gäller glasögon och linser. Hit söker man sig när man är eftersöker bra kvalitetsbågar, många prisalternativ och synnerligen god och personlig service.

Nära, mittemellan och långt borta

Någonstans runt 40-strecket - ibland innan, ibland efter – börjar det hända saker med ögonen som gör att vi få anledning att fundera. När ögonen värker och när armarna inte längre räcker till när vi ska läsa boken eller tidningen är det ett tydligt tecken.

- Att det är dags för progressiva glas märker man lite glidande och successivt. Man får sakta men säkert svårare att se hela bilden – både nära och långt bort - och det både känns och märks att det är något som inte står rätt till. Att behöva progressiva glas är väldigt vanligt och idag finns det ett brett utbud av olika kvaliteter när man ska välja funktion, pris och kvalitet, säger Fredrik Andersson som är en av Glasögonmagasinets optiker.

Vad är ett progressivt glas?

Om man aldrig har varit i kontakt med progressiva glas så kan det vara svårt att veta exakt vad det är och vad de gör.

- Då och då kommer det in tjugoåringar och tycker att de ska ha progressiva glas – och det ska de inte alls. Ett progressivt glas är något som från början tagits fram för att möta det åldrande ögats behov att kunna se bra på flera olika avstånd utan att behöva byta glasögon, säger Marina Helgesson som är butiksansvarig för GlasögonmagasinetDalaplan i Malmö.

Progression i det progressiva

Progressiva glas är något som dök upp för många år sedan och som en naturlig och önskad utveckling av de så kallade bifokala glas som erbjöds till att börja med. Sedan dess har det hänt mycket. Strävan har hela tiden varit att göra ögats miljö och upplevelse så bra som möjligt och att skapa en glasögonlins med så fina övergångar som möjligt när vi förflyttar blicken framåt och bakåt. Varje år görs nya landvinningar och idag är glasen (eller plastglasen eftersom närapå 98% av de glas som säljs är gjorda av plast) extremt förlåtande och effektiva.

- För ett antal år sedan kunde man ibland uppleva en viss yrselkänsla och en ”hackig” övergång mellan synfälten i glasen, men idag är detta i stort sett helt åtgärdad. Mjuka, följsamma övergångar och naturliga förändringar gör att upplevelsen blir väldigt bra och problemfri för ögat och att vi ser bra på alla håll. På Glasögonmagasinet jobbar vi med erkänt bra glas från Optovision och vi vill inte kompromissa med den glaskvaliteten. Visst hade vi kunnat välja billigare leverantörer på andra håll i världen, men det tycker vi inte är rätt väg att gå, säger Fredrik Andersson.

Flera alternativ

Hos Glasögonmagasinet ligger man i framkant av utvecklingen och man erbjuder för närvarande fyra olika kvaliteter på progressiva glas: I´Base, O´Free You, O´design You och I´vision You är fyra olika sätt att skaffa sig progressiva glas – alla i olika prisklasser och på de tre sistnämnda har man dessutom just nu en kampanj där man erbjuder 1 000:- rabatt på glasen vid köp av kompletta glasögon. Det som styr priset på glaset är hur de är slipade – hur synfälten ligger och hur övergångarna mellan dem är definierade.

- Beroende på vad man ska ha sina glasögon till och i vilken/vilka situationer de ska användas kan olika prisalternativ blir aktuella, säger Marina Helgesson och fortsätter:

- Rabatten erbjuds på våra ”Bra, Bättre och Bäst” modeller fram till och med vecka 46 – men det finns också möjlighet att istället välja ett par läsglasögon till när man köper vanliga glasögon. I det fallet får man läsglasögonen på köpet. Och dessutom bjuder vi på själva synundersökningen.

Fler möjligheter

För den som handlar glasögon, progressiva eller vanliga, finns det såklart också en rad tillval att tillgå vid glasögonköpet. Fotokromatiska glas som snabbt och bekvämt blir mörkare i solen, antireflexbehandlingar, behandlingar mot det ”blåa” ljuset, UV-skydd och kontrasthöjande behandlingar (vilket är väldigt uppskattat vid till exempel mörkerkörning i bil) är sådant som finns som tillval på alla glas. Vill man vända på kuttingen och få progressiva eller enkelslipade glas i ett par solglasögonbågar så går det såklart också bra.

När behöver jag progressiva

Vad är det då som jag ska ge akt på? Vilka tecken i vardagen kan vara sådant som skulle ge mig anledning att ge mig till Glasögonmagasinet för att diskutera progressiva glas?

- Vanliga tecken är som sagt till exempel svårighet att läsa på olika avstånd, ljuskänslighet på så sätt att man behöver mer ljus, spänningshuvudvärk, trötta ögon – eller när ögats egen lins tar lång tid på sig att anpassa sig mellan olika betraktningsavstånd. Då kan det vara dags att boka ett besök hos oss. Vi erbjuder en väldigt smidig och tydlig tidbokning via vår hemsida och är man orolig och har frågor dessförinnan så är man givetvis välkommen att komma in i butiken, ringa eller lägga ett mail, säger Fredrik Andersson.

Tänk på!

Gå alltid till en legitimerad optiker

Se till att få gjort en ordentlig behovsanalys

Se till att få ordentlig information om kvaliteter, priser, tillval och annat som påverkar ditt val och din glasögonekonomi

Kolla av produktsortiment och prata gärna med personalen. Ta god tid på dig. Du ska känna dig trygg och tillfreds i din situation.

GLASÖGONMAGASINET

Efter att ha slagit sig samman med Optikkällaren 2014 så har nu kedjan 20 butiker i Sverige – från Malmö i söder till Luleå i norr. I Göteborgsområdet heter man Optikkällaren och i övriga Sverige Glasögonmagasinet. Huvudkontoret är placerat i Kungsbacka och i Skåne finns butiker i Malmö, Lund Helsingborg, Landskrona och Hässleholm. Man tillhandahåller välkända märken med kvalitet i fokus och låga priser - samtidigt som man har välutbildade optiker i butikerna och satsar mycket på det kliniska.