ANNONS

Hitta hem - Det är många känslor involverade när man letar bostad. Här får du tips.

Det är många känslor involverade när man letar bostad. Glädje, förväntan, osäkerhet och många fler. För många är bostadsaffären förknippad med en stor förändring i livet, som att flytta ihop, att separera, få barn, eller nytt arbete på annan ort. Även om man ser fram emot att hitta sitt nya hem så är det samtidigt ett avsked från det gamla. Det kan vara väldigt blandade och starka känslor i en bostadsaffär, något som Svensk Fastighetsförmedling lyfter fram i sin senaste kampanj – Hitta hem.

Vid ett så stort livsbeslut som att hitta ett nytt hem måste känsla få spela in. Många gånger är det ju faktiskt det som avgör om du kommer att trivas. Det är också en stor affär och en investering. Därför har Svensk Fastighetsförmedling tagit fram guider och råd för att du ska känna dig tryggare i ditt sökande efter drömboendet.

Tips när du letar nytt hem

Innan du går på en visning så försök att i förväg ta reda på så mycket fakta som möjligt. Om du redan har mycket information så kan du komma på visningen och istället ta dig tid att uppleva bostaden. Öppna fönster, spola i kranar och verkligen ”ta in” in bostaden. Föreställ dig hur det skulle kunna kännas att bo just där. Om du är väl förberedd så kan du ställa relevanta frågor till mäklaren under visning och få svar som hjälper dig att ta beslut. Kanske krävs ommålning eller renovering, tänk dig in i vad som är möjligt för att du ska hitta din drömbostad.

På Svensk Fastighetsförmedling försöker man att lämna ut maximalt med information om varje bostad för att köparna ska kunna avgöra om det kan vara ett potentiellt drömboende. Det finns mycket man kan sätta sig in i redan innan en visning. En massa bra tips och råd kan du lyssna på i Svensk Fastighetsförmedlings Podcast "Koll på läget". Där får du råd kring att köpa nytt boende; hur man läser en bostadsrättsförenings årsredovisning, hur du går på visning, de vanligaste budgivningsstrategierna, och mycket mer. På Svensk Fastighetsförmedlings hemsida kan du dessutom följa med i prisutvecklingen på bostadsmarknaden och få din bostad värderad.

Så tänker köparna just nu

Det finns en ökad medvetenhet och tankar om hållbarhet hos dagens köpare. Det är inte säkert att man köper stort bara för att man har råd. Man satsar på funktionella boenden och de senaste trenderna visar bland annat på en önskan om teknikfria rum. Många vill ha närhet till centralt belägna arbeten, men man vill också bo nära naturen. Därför har flyttströmmarna ökat till storstädernas kranskommuner. Oavsett detaljerna i drömboendet är svaren tydliga: vårt hem ska vara en plats för trygghet i en snabbrörlig omvärld. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings senaste trendrapport.