Efter krisen:

BW90 startar om och bygger nytt

Har överlevt konkurshotet och laddar nu inför en ny säsong

FOTBOLL. BW90 har blivit klassat som ”köbelag” en längre tid och förknippat med hög omsättning av spelare/tränare. Nyligen trodde även de flesta att klubben skulle gå i konkurs efter en dust med kommunen.
Men BW90 lever.
Under förändring.
 
– Tidigare har spelare kommit till klubben av en enda anledning: pengar pengar pengar. Nu bygger vi ett nytt lag av spelare som tar på sig matchtröjan av rätt anledningar och det är jag, bara jag, som bestämmer vilka vi ska värva, säger tränare Tony Ribeiro Dias.
Det började så bra. 5-3-seger borta mot Asarum (som slutade fyra i serien) i premiären och ett på papperet stabilt lag. Under våren vann BW90 även över Torn och IFK Malmö. Laget såg inte ut att bli en styrkpåse.
Men ju längre säsongen led, desto mer anmärkningsvärda blev resultaten. Dessutom misstänkliggjordes föreningen att ha medvetet lagt sig sedan flera spelbolag sett ”avvikande spelmönster”. I sista matchen, som signerades med en 0-10-förlust mot Karlskrona, blev BW90 till åtlöje.
– Jag hade själv tvingats hoppa in i vissa matcher – redan i juni startade jag i bortamatchen mot Karlskrona… Som 56-åring! Det är ju egentligen löjligt, men sanningen var ju den att vi helt enkelt inte hade några spelare. Inga.
Tränare Tony Ribeiro Dias tog över laget två veckar innan premiären under uppmärksammade former och minns tillbaka på en märklig säsong.
– Det fanns för många legoknektar i laget. Allting handlade om pengar pengar pengar. Det började tjafsas om förskott på reseersättningar och sådant där. Efterhand dök färre och färre spelare upp på träningar och matcher. På slutet så urartade det.
Ja, vad hände egentligen…?
– Enkelt! Det fanns för många spelare som inte agerade professionellt genom att fullfölja sina åtaganden i kontraktet. En del sa att de inte hade råd att ta sig till Bjärsjölagård. Oavsett anledning så höll de inte sina avtal med klubben.
– Låt mig fråga dig detta. Vad får en person på den här nivån att pendla från Malmö till Bjärsjölagård, in the middle of fucking nowhere, för att träna fotboll fyra gånger i veckan? Enkelt. Det finns två anledningar. Antingen för att att man är hängiven, eller för att, ja du fattar.
BW90 har ett rykte om sig som ”Köbelag”. Känner du till det uttrycket?
– Ja, jag har hört det! Klubben har haft sitt sätt att arbeta på tidigare. Men nu när vi bygger ett lag inför 2017 så är det inte klubbledningen, sportchefer eller andra som styr. Nu gör vi det här på mina villkor och jag vill ha spelare som kommer till BW90, en division tre-klubb med ambitioner att nå uppåt igen, av rätt anledningar.
Ni har uppenbarligen tappat en del folk?
– Ja, som tur är i vissa fall. Ville de inte spela fotboll i BW90 ska de inte göra det heller.
– Totalt sju spelare har lämnat föreningen och vi har i nuläget fått fem nya. Jag letar efter unga spelare 17-21-åringar, och vill utveckla dem.
Vad har du kunnat behålla då?
– Flera nyckelspelare. Elias Johansson, kaptenen – pendlar från Helsingborg men missade inte en träning under förra säsongen. Han har varit i klubben i fyra-fem år. Ali Amer Rashid Al-Sultani är en klippa i försvaret och målskytten Code Demba Sy (16 mål i fjor) är tunga pjäser. Demba var jagad av massa klubbar, flera av dem kom med motiveringen att ”BW90 ska ändå gå i konkurs”. Vi har värvar en del från Hörby, någon talang från Marieholm och har utrymme att ta in ytterigare några inför träningsstarten den 23 januari.
– Den ende som jag sörjer att vi tappade var Jens Lynard som gick till Lödde, en väldigt ung och lovande grabb.
 
LÄS MER: BW90 startar om och bygger nytt
Publicerad av Christoffer Ekmark på Skånesport.se

Publicerad 11 January 2017 06:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen