Emma Friberg. Foto: Andreas Holm

Emma Friberg. Foto: Andreas Holm

Friberg:

Jag vill inte stå och bara se på

HANDBOLL. Emma Friberg är Lunds senaste handbollsexport. I sommar går flyttlasset från Lomma till Danmark för den 24-åriga målvakten. Drömmen som proffs blir sann men för Lokaltidningen avslöjar Friberg en annan stor önskan.

Hon tillhör en av landets mest talangfulla målvakter och har varit en grundpelare i Lugi:s lagbygge. Nu väntar nya äventyr för Kävlinge HK-fostrade Emma Friberg som prövar vingarna i Ringköping.
– Jag var på väg redan förra året men valde att stanna ett år till i Lund. Nu kändes det som rätt steg att gå, säger Friberg, som har tankar på att samtidigt studera till sjukgymnast.

Sambon Märta Hedenquist följer med och lämnar Team Eslöv för danska division 1-klubben Horsens. Hon kommer också agera träningsspelare i Ringköping, ett krav som Emma Friberg ställde inför utlandsflytten. Själv kommer målvakten till ett lag som slutade elva i den danska högstaligan och går hellre dit än till tabelltvåan Midtjylland som erbjöd henne kontrakt i våras.
– Jag vill inte gå till en storklubb för att sitta på bänken. Då går jag hellre till en mindre klubb där jag får speltid och utvecklas, konstaterar Friberg.

Hennes kärlek till handboll har alltid funnits. Mamma Maria vaktade målet i Lugi och Kävlinge HK, men det var moster Boel som fick Emma att börja spela för femton år sedan.
– Hon tog med mig till en träning med Kävlinge där hon var ledare för F92-laget. Och jag som visade mig vara orädd för bollarna ställdes i mål.
Redan efter ungdomsåren i Kävlinge och H43 tog hon beslutet att gå till Eslövs IK när H43-laget splittrades. Efter ett år var muren tillbaka i Lund och H43/Lundagård, där hon spelade sig in i de landslag som vann dubbla VM-guld (JVM 2010, U20-VM 2012) innan Emma skrev på för Lugi 2012.
– Jag har alltid haft en strategi med mina klubbval, kanske inte en uttalad sådan men det har alltid funnits en tanke, berättar 24-åringen som tillsammans med målvaktstränaren Erik "Jerka" Sunesson utarbetade en nioårsplan redan i H43/Lundagård.

Mål har prickats av och andra har skrivits upp. Nu är planen i hamn och ett stort mål nåtts. Att bli proffs.
– "Jerka" har sett till att jag jobbat hårt med mitt tålamod, min fysik och mina styrkor. Jag är en ganska kort målvakt (175 centimeter, reds. anm), men har tränat fram en fördel att ställa mig i mitten av målet för att skapa mindre ytor upp som ned. Samtidigt har både "Jerka" och Dragan Brljevic blivit som extrapappor och inte bara utvecklat mig som spelare utan även som person. De kommer bli svårast att lämna.

I årets SM-slutspel fick Lugi respass i semifinalen. Chansen om guld finns där tror Friberg, som en dag hoppas få komma tillbaka med andra Lugiveteraner som Maria Adler, Clara Monti-Danielsson, Sabina Jacobsen, Nathalie Hagman och Emelie Westberg och spela hem den där eftertraktade titeln till vinrött. Kanske blir det också i en ny position.
– Min största önskan är att få spela mittnia och få göra lite mål. Jag vill egentligen inte stå där bak och bara se på. Så när jag kommer tillbaka igen, eller börjar spela i korpen, ska jag se till att få flyttas upp på planen.

Lommatjejen har spelat i flera skånska klubbar, men aldrig på hemmabas i HK Ankaret.
– Kanske kan man avsluta karriären där. Men då som utespelare, säger Emma bestämt och ler.

Personligt

Namn: Emma Friberg
Ålder: 24
Idrott: Handboll
Position: Målvakt
Klubbar i karriären: Kävlinge HK (moderklubb), H43, Eslövs IK, H43/Lundagård, Lugi
Aktuell: Klar för två år i danska Ringköping

Publicerad 08 June 2016 06:00