Designern Jenny Theolin tycker årets EM-maskot Super Victor är ett smart PR-trick. Foto: Privat

Designern Jenny Theolin tycker årets EM-maskot Super Victor är ett smart PR-trick. Foto: Privat

Experten hyllar Super Victor

FOTBOLL-EM. Vad krävs för att skapa en maskot som lever kvar länge? Och hur står årets EM-maskot Super Victor i konkurrensen mot mästerskapets tidigare nio maskotar? Lokaltidningen frågade Jenny Theolin, creative director och ledamot i Sveriges designers styrelse om detta.

Hon har själv skrivit en artikel om maskotarna inför OS i London 2012, har haft engelska fotbollsförbundet FA som kund och vet hur bra PR skapas i idrottens värld.
– Peno (Frankrike-EM:s maskot 1984, reds. anm) och Goaliath (EM 1996 i England) är de som fungerat bäst där de båda representerat fotbollen och sitt land. Sämst är nog den svenska kaninen där man bara kopierat föregående mästerskaps maskot men bytt ut färgerna till gult och blått, säger Jenny Theolin.

Av de tio maskotarna sedan 1980 föreställer fem djur. Ett smart val för varumärket menar Jenny Theolin.
– Vad vill barnen ha? En maskot i form av ett djur eller en människa? Jag tror inte exempelvis årets maskot säljer lika bra.

Årets maskot föreställer en pojke, klädd i franska färger med röd mantel. Super Victor döptes maskoten till efter att UEFA anordnat en namnröstning.
– Ett smart PR-trick när maskoten lanserades. Samtidigt berättar Super Victor tydligt var han kommer ifrån, iklädd franska färger och sparkandes på en fotboll i rött, vitt och blått. En maskot fylld med fart, fräs och energi. Inte som Pinocchio från Italien 1980 som inte gör någonting. Jag menar hur kom de fram till den designen?
Hur hade du gjort?
– En svår fråga. Men det hade varit roligare att jobba fram en maskot som föreställde ett djur. Det känns roligare som kreatör att utveckla den typen framför att skissa fram människor. En maskot ska göra folk glada och få barn att skratta. Jag vet inte om Super Victor gör det lika bra som exempelvis Berni, Peno eller Goaliath.

Publicerad 06 June 2016 06:00