Karriären började i dåvarande Höganäs United, vars 95:or producerat flera talanger. Gustav Jarl tog klivet ända upp i HIF:s A-trupp. Foto: MIKAEL ÖHRN

Karriären började i dåvarande Höganäs United, vars 95:or producerat flera talanger. Gustav Jarl tog klivet ända upp i HIF:s A-trupp. Foto: MIKAEL ÖHRN

Höganäs United lever kvar i HIF

Gustav Jarl en av många Höganästalanger i den allsvenska klubben

Av
Mikael Öhrn

Mikael Öhrn

FOTBOLL/HELSINGBORG/HÖGANÄS. Höganäs United var en kortvarig historia som tog slut 2007. Men producera talanger hann sammanslagningen göra. Inte minst bland 95:orna där flera av spelarna vandrade vidare till HIF. Gustav Jarl tog klivet ända upp i A-truppen ifjol.

Gustav Jarl är långtifrån ensam Höganäsbo i HIF. Tobias Tönnerberg i HIF Akademi och Ludwig Rhodin, som den här säsongen dock gick tillbaka till Höganäs BK, är två andra spelare som Höganäs Uniteds 95:or (Höganäs BK:s, IFK Höganäs och Lerbergets IF:s dåvarande gemensamma ungdomssatsning) har fostrat.
- Vi hade en väldigt bra årgång. Sammanhållningen var bra och det var en tajt grupp. Framför allt fanns vinnarmentaliteten. Vi kanske inte alltid spelade superfotboll, men vi gick alltid in för att vinna, säger Gustav Jarl.
Klivet till HIF tog han samma år om han skulle fylla 13.
- HIF visade intresse och det var i samband med att man skulle ha en fotbollsprofil på Peter Svenskolan, så jag tyckte det lät som en intressant kombination. Sen har jag alltid velat spela i HIF, även om jag idag kan känna att det var lite tidigt att gå. Men det är inget jag ångrar heller, säger Gustav Jarl som har varit en trogen Olympiabesökare sen han var fem eller sex år gammal.

Satsar på ungdomarna

Det är svåra tider ekonomiskt, något som gör att klubbarna börjar se mer och mer till sina egna ungdomar. HIF är inget undantag.
- Det gynnar oss som kommit från de egna leden, men man måste ta chansen. Det gynnar oss inte om vi inte tar den. Men vi har ett bra utgångsläge, säger Gustav Jarl.
Han tror på årets HIF-upplaga.
- Det ska bli spännande den här säsongen, med ett till stora delar ungt lag. Jag tycker att det är en sammansvetsad grupp och vi har ett bra driv på träningarna. Kan vi ta och ge av varandra, tror jag att vi kan göra bra ifrån oss, säger han.
Inte bara laget har revansch att utkräva på fjolårssäsongen, även Gustav Jarl hoppas få en bättre kontinuitet.
- Säsongen för min egen del var lite upp och ner, men det var min första seniorsäsong. Till en början spelade jag endast i U21, sen fick jag vara med på bänken. Men jag skadade mig och var inte tillbaka förrän till sommaren, säger han.
Men det skulle bli bättre. Debuten avverkades på övertid i den oavgjorda hemmamatchen mot IFK Göteborg.
- Själva debuten var väl inget att hänga i granen, men jag kom över den här rädslan över det. Nästa gång när det var dags mot Norrköping var jag mer avslappnad, säger Gustav Jarl som innan säsongen var slut även hann med att debutera från start i hemmamötet med Kalmar FF.

”Undvika det i framtiden”

När Gustav Jarls egen formkurva väl började peka uppåt, gick det emellertid sämre för laget.
- Det var tufft för gruppen hela hösten att vi inte presterade i närheten av var vi var på våren. Samtidigt var det nyttigt för oss yngre att känna på hur det är att vara i en sån sits. Helst vill man undvika det i framtiden.
Gustav Jarl har båda fötterna på jorden och när det kommer till årets målsättning är han försiktig.
- Jag har haft mycket skador så jag tar i princip vecka för vecka. Jag vill prestera varje vecka och om det sen innebär att man får spela eller vara med i truppen, tar jag det. Men det viktiga är att jag får hålla mig frisk och vara med på varje träning och klättra successivt i gruppen.
Svenska cupen är HIF:s sista chans att nå Europaspel i år.
- Att vi ska vinna gruppen är väl solklart. Det är väl ingen annan som kan säga något annat. Sen därefter får vi stegvis sätta upp målen.
Spel i Europa fick HIF på sätt och vis en liten försmak på i förlustmatchen mot Spartak Moskva på försäsongen.
- Jag har aldrig mött ett så bra lag. Vi var tillbakapressade i mer eller mindre 90 minuter, men vi ska inte gräva ner oss för det. Vi får se det som ett bra träningspass. Nu vet vi var nivån ligger i Europa, säger Gustav Jarl.

Karriären började i dåvarande Höganäs United, vars 95:or producerat flera talanger. Gustav Jarl tog klivet ända UPP I HIF:s A-trupp. Foto: MIKAEL ÖHRN

Karriären började i dåvarande Höganäs United, vars 95:or producerat flera talanger. Gustav Jarl tog klivet ända UPP I HIF:s A-trupp. Foto: MIKAEL ÖHRN

Publicerad 04 March 2014 07:00