I helgen tävlar Norah Guzlander i SM i boxning. Målet är att återvända hem till Halmstad med guldmedaljen. Foto: Nicole Blomstrand

I helgen tävlar Norah Guzlander i SM i boxning. Målet är att återvända hem till Halmstad med guldmedaljen. Foto: Nicole Blomstrand

”Jag ska ta guld”

Boxaren Norah Guzlander tävlar i SM i helgen

Av
Nicole Blomstrand

BOXNING. I helgen tävlar Halmstadboxaren Norah Guzlander i SM. Och siktet är inställt på en sak.
– Jag satsar på guld. Nej, stryk det förresten. Jag ska ta guldet, så är det bara, säger hon.
 
Lokaltidningen träffar den 26-åriga HAIS-boxaren under ett lunchpass på Söndrums Träningscenter. Med sig har hon tränaren och maken Nelson Guzlander.
– Jag jobbar här precis bredvid så det är toppen. Annars hade jag aldrig lyckats få ihop dagarna, säger Norah.
Just nu tränar hon mellan tio och tolv pass i veckan.
– Det är ett måste om man vill ligga på topp.
 
Rankad tvåa
Norah är i dagsläget rankad tvåa i Sverige i sin viktklass 51 kilo. Vid två tillfällen under säsongen har hon dock besegrat ettarankade Tanya Karlsson.
– Så det känns som att jag är bäst i Sverige i min viktklass och det vill jag visa på SM.
Tävlingen avgörs i helgen, 19-21 april, i Karlstad. Förberedelserna inför mästerskapet har pågått i flera veckor, nu när matcherna närmar sig är det finputsning av detaljer som står i fokus på träningarna.
– Vi finslipar tekniken och lägger upp en viss strategi. Sedan blir det mycket kondition.
Vad har du för stil i ringen?
– Jag är en explosiv boxare och kan anpassa min stil efter matchsituationen. Men jag är ingen slugger. Jag vill inte bara ta poäng, jag vill att det ska vara snygga poäng. Boxning är en konst.
Nyligen deltog Norah i Nordiska Mästerskapen i Danmark. Därifrån kom hon hem med en silvermedalj. Det var dessutom hennes debut i landslagssammanhang.
– Det är kul att vara en del i ett större sammanhang och att få representera sitt land.
 
Hade ofrivilligt uppehåll
Det var för två år sedan som Norah Guzlander plockade upp boxningshandskarna igen efter ett långt uppehåll. Hon tvingades lägga av med sporten vid 16-års ålder då hon fick problem med sin arm.
– Men det var inte en skada jag fick av boxningen, poängterar hon.
Att vara tillbaka på toppen igen efter det ofrivilliga avbrottet tycker hon känns fantastiskt. Boxning är hennes stora passion.
– Jag har alltid haft tanken att jag skulle komma tillbaka, jag kände mig inte klar med boxningen. Jag har slitit som tusan men nu är jag äntligen här, säger Norah Guzlander med ett stort leende.

Foto: Nicole Blomstrand

Foto: Nicole Blomstrand

Publicerad 17 April 2013 11:30