Allsvenskan är inget för Stefan Hansson

Siktar på ligatiteln i världens fjärde land Indonesien

Av
Mikael Öhrn

Mikael Öhrn

FOTBOLL. Ifjol kontaktade såväl Örebro som Djurgården och Hammarby honom för att höra sig för om hans tjänster, men Stefan Hansson från Svalöv var inte intresserad. För fyra år sedan tog han nämligen sina fotbollskunskaper till Asien. Där leder han den här säsongen det indonesiska storlaget Mitra Kukar på fullsatta arenor.

Morgon och grådassig novemberdag i Sverige, men på andra sidan luren sitter Stefan Hansson från Svalöv på andra sidan jordklotet i 35-gradig värme.
- Det är varmt som fan. Jag kom precis från träningen, säger Stefan Hansson, halv sex på kvällen lokal tid.
På grund av den extrema hettan kör klubben Mitra Kukar sina träningar tidigt på morgonen och på tidiga kvällar, mitt på dagen är det alldeles för varmt.
- Annars går det helt okej, säger Stefan Hansson.

Förbundskapten i Myanmar

Och han klagar så klart inte. Han kom till Asien 2008 efter att ha varit hjälptränare till den före detta BoIS- och HIF-tränaren Conny Karlsson i Sarpsborg i Norge. Väl där har han snabbt hunnit bli ett etablerat namn. Efter ett år som klubbtränare i Vietnam och tre år som klubbtränare i Myanmar, med ett inhemskt mästerskap och två andraplatser till följd, fick han ett anbud att ta över Myanmars U23-landslag. Där gjorde han det sensationella och tog brons i de Sydöstasiatiska mästerskapen.
- Det hade aldrig gått så bra för dem tidigare, så det var stor uppståndelse. När vi kom tillbaka var där 28 000 personer på flygplatsen för att möta upp oss.
Efter en kort sejour som technical advisor till A-landslaget därefter, bröt han sitt kontrakt och nappade halvvägs in på förra säsongen på erbjudandet att ta över Mitra Kukar, nykomling i indonesiska högstaligan i världens fjärde mest folkrika land. Laget slutade nia, men redan andra året i högstaserien är klubbens ambitioner stora.
- Vi har ett jävligt bra lag i år. Vinner vi får vi spela Asian Champions League och det är väldigt, väldigt stort.
Det är tillåtet att ha tre icke-asiater och ytterligare två icke-indoneser i laget. Det var nära att den svenske ex-landslagsmannen Fredrik Ljungberg hamnade i klubben.
- Jag hade kontakt med honom för att höra om han var intresserad av att komma hit i år. Jag känner honom väl och han är en stor bohem, så han hade inte klarat det här. Ljungberg är Ljungberg och jag drog mig ur efter femte eller sjätte samtalet, när jag inte fick något besked.

Saknar snön ibland

Mellan 1973 och 77 spelade Stefan Hansson i BoIS. Som tonåring satt han på bänken och gjorde en del inhopp i A-laget, men redan 18 år gammal lämnade han tryggheten och landet ?Lagom? för att följa med den före detta HIF-tränaren Stuart Baxter till Australien. Därefter följde tolv år i USA, innan han kom tillbaka till Skåne och Sverige och så småningom blev spelande tränare i IFK Malmö. Som den globetrotter han är var inte steget till Asien särskilt långt. Och att ta tränarjobbet för en klubb i Allsvenskan är inte aktuellt.
- Efter SEA Games (Sydöstasiatiska Mästerskapen, red anm) hade jag förfrågningar från Örebro, Djurgården och Hammarby, men det var inte aktuellt. Det är svårt att få ett toppleverne som tränare i Allsvenskan. Det går inte att jämföra med vad man tjänar i Asien. Jag är ett stort namn i Asien, så det finns ingen anledning att åka tillbaka.
Men visst saknar han Sverige - ibland.
- Jag saknar familj och vänner. Och så lite snö. Men bara för en veckas tid, säger han och skrattar.

Skulle klara sig i Allsvenskan

Men snart nog kommer han kanske på snabbvisit.
- Vi funderar på att lägga ett träningsläger i Europa nästa år och de undrade om vi inte kunde lägga det i Sverige, så jag tänkte fråga BoIS, HIF och FCK.
Och själv menar han att laget skulle stå sig bra i Allsvenskan.
- Om vi skulle möta MFF i Malmö tio gånger skulle vi nog ha förlorat sex matcher och vunnit fyra, men om vi hade spelat här hemma hade vi vunnit alla tio. Det handlar om att acklimatisera sig till klimatet, kulturen och supportrarna också.
Den indonesiska högstaligan startar igång den 5 januari.

Personligt Namn: Stefan Hansson Ålder: Blir 55 i december. Familj: Fru och en son på 3 år i Vietnam och två döttrar hemma i Sverige. Fotbollsutbildning: UEFA Pro License(Den högsta graden inom UEFA). Meriter: Brons i Sydöstasiatiska Mästerskapen, en ligatitel i Myanmar och därtill två andraplatser i samma liga. Klubbar som tränare: IFK Malmö, Ystad, IFK Trelleborg, Köge (Dk), Skovlunde (Dk), Sarpsborg (No), Seychellernas landslag ("det var för dåliga förutsättningar så jag lämnade efter tre veckor"), Zeyashwemye FC (Myanmar), Myanmars U23-landslag och Mitra Kukar (Indonesien).

Publicerad 15 November 2012 15:23