Foto: Martin Bergström

Foto: Martin Bergström

Hanna är Helsingborgs nya OS-hopp

”OS i London blir min sista stora satsning”

Av
Martin Bergström

KAMPSPORT. Helsingborg har fått sig ett nytt OS-hopp. Det är Hanna Zajc som flyttar till Helsingborg och gör en sista satsning i Taekwondo för att kvala in till OS i London i sommar.
– Jag var med i OS i kina och jag minns invigningen som är det häftigaste jag varit med om hittills. Sen var det väldigt nervöst innan första matchen också, säger Hanna Zajc.
Hon blev som 20-åring sjua på OS i Peking och nu fyra år senare gör hon sin sista stora satsning mot ett stort mästerskap.
– OS är det största du kan vara med om inom Taekwondo och det är klart att vara med på OS i Brasilien 2016 hade varit coolt, men jag kommer inte orka ladda om till dess. Detta blir sista mästerskapet, säger hon.

Och platsen till OS i London är inte helt säkrad ännu. Hon var aldrig med i världskvalet utan ska nu ta sista chansen att skaffa sig en OS-biljett när det är dags för Europakval. Det avgörs den 27 januari där de tre första platserna ger en plats i den svenska OS-truppen.
– SOK kommer skicka två killar och två tjejer som mest till OS. Nu är redan Elin Johansson från Skellefteå klar, så jag hoppas på den sista platsen, säger hon.
Hon är hoppfull om att klara av kvalet och knipa den sista platsen, även om hon inte gjort något extra hårdsatsning inför kvalet.
– Jag har slagit de flesta som jag kommer möta, så jag ska ha en bra chans att komma bland de främsta. Men jag har inte tränat extra. Jag har hållit igång precis som vanligt och det är väl i snitt tio träningspass i veckan, säger hon.
Hanna Zajc har också bestämt sig för att börja träna i Helsingborg hos Olympia Taekwondoklubb.

En flytt till pojkvännen i Helsingborg är planerad och då faller det sig naturligt med träning på lokal ort.
– Jag har varit här och känner Dennis Simonovic (tränare i Helsingborg). Jag trivs väldigt bra här och i hela Helsingborg.
Även om OS blir sista mästerskapet vill hon fortsätta med taekwondo och undervisa andra. Något hon redan kommer börja med. Under sportlovet kommer hon vara med i Helsingborg och undervisa i taekwondo för nybörjare.
Men först är det kval till OS och förhoppningsvis en plats i det svenska ladslaget som får åka till London i slutet av sommaren.

Publicerad 18 January 2012 08:00