Svenske stjärnan Robin Söderling träffar Elin Vesterskov ofta. Foto: Martin Bergström/Christin Andersson

Svenske stjärnan Robin Söderling träffar Elin Vesterskov ofta. Foto: Martin Bergström/Christin Andersson

”Du har 60 miljarder i handen, don't break it”

Elin Vesterskov knådar på stjärnor värt mycket deg

Av
Martin Bergström

TENNIS. Hon är svenskan som har ett finger med i framgångarna för världens bästa tennisspelare. Elin Vesterskov hör skvallret bakom kulisserna och masserar Roger Federer innan och efter match.

Det började för tio år sedan när Elin Vesterskov hjälpte till som funktionär i Båstad under tennisveckan. Idag är hon utbildad kiropraktor och är med i ett team med läkare, massörer och fysioterapeuter som följer med på ATP-touren runt om i världen och ger behandlingar till tennisstjärnorna före och efter matcher.
– Det vanligaste är behandlingar på fötterna. Tänk dig själv att springa omkring i gympaskor i fyra timmar i 35 graders värme. Det blir en del blåsor, nageltrång och det sliter på fotlederna. Men även nacken och axlarna tar mycket stryk, säger Elin Vesterskov.

I hennes jobb möter hon världens bästa tennisspelare i en miljö bortom publik och media. Där visar tennisspelarna sitt riktiga jag.
– De flesta är riktigt trevliga på touren. Ju längre du varit med och ju bättre du är desto mer ödmjuka är de, säger hon. Du får höra om deras privatliv och de kan berätta om att de knappt sovit någon då dottern hållit dem uppe hela natten.
Det kan bli så att hon utför 16 behandlingar under en dag i början av turneringen, men av sportslig natur blir det färre behandlingar ju längre turneringen pågår.
– Men vissa matcher varar sent in på natten och då ska vi finnas tillgängliga om de vill ha massage eller annan behandling efteråt, säger hon.
Någon spelare som är mer diva än någon annan?
– Det finns ingen som kommit med några speciella krav vad jag kan komma på, men där är en spelare på touren som är känd för att ta typ fem behandlingar om dagen. För minsta lilla grej.

Hon har också fått mjuka upp musklerna på tennisspelaren som klassas som den bäste genom tiderna.
– Roger Federer är precis så ödmjuk och trevlig som han verkar när man ser honom i intervjuer. Men lite skrämmande var det första gången när man skulle ge honom behandling. Man tänkte ”du har 60 miljarder i dina händer, don't break it”, säger hon.

Nu driver hon Rååkliniken på Råå som hon öppnade upp i januari, men hon vill fortfarande följa med på ATP-touren och jobba. Där Wimbledon är ett av målen.
– Jag har lämnat några luckor i kalendern och har planerat för Wimbledon, sen får vi se hur det blir, säger Elin Vesterskov.

Publicerad 14 March 2011 10:48