Viktor Lindgren ser fram emot att möta Modo. Foto: Jonas Gustavsson.

Viktor Lindgren ser fram emot att möta Modo. Foto: Jonas Gustavsson.

”Modo är nog inte beredda på det här”

Genomgång av Rögles kvalseriemotståndare 3/5: Modo

ISHOCKEY. Det mest oväntade och mest stjärnfyllda laget i kvalserien är utan tvekan Modo. Och just den saken, att Modo inte är förberedda på kvalserien, ska Rögle utnyttja.
– Jag tror det är något vi kan dra fördel av, säger Viktor Lindgren.

Modos lag är minst sagt stjärnspäckat.
Där finns NHL-meriterade veteraner som Hans Jonsson, Anders Eriksson, Niklas Sundström och Per Svartvadet, internationella spetsspelare som Ladislav Nagy, Lubos Bartecko och Hannu Pikkarainen.
Plus killar som Robert Rosén och Jacob Blomqvist, stjärnor som öste in poäng i HockeyAllsvenskan ifjol.
Plus gamle Röglebekantingen Byron Ritchie som vann Modos interna poängliga och kom femma i den totala poängligan.
Trots det så slutade laget sist i elitserien.
– Javisst är det överraskande. Speciellt med de nyförvärven de gjorde under säsongen, med Pikkarainen, Bartecko och Nagy. Jag tror inte de är riktigt förberedda på att hamna där de hamnat, säger Viktor Lindgren.
Lindgren tror att Rögle kan utnyttja det faktum att Modo inte är mentalt förberedda på att spela i kvalserien.
– Det tror jag absolut. Ett lag som Södertälje har kanske haft med sig att risken om kvalseriespel finns, medan Modo nog har siktat betydligt högre och trott att de skulle vara högre upp, säger Viktor och avfärdar att Rögle skulle få en överdriven respekt mot ett Modo med spelare som flera unga Röglespelare sett upp till under karriären.
– Rent teoretiskt skulle den risken kunna finnas, men inte i vårt lag, det är jag helt övertygad om. Vi är ett ungt lag som bara kör. Vi ska bevisa att vi är framtiden och de tillhör dåtiden. Respekt ska man alltid ha, men inte den får inte bli överdriven så att vi blir försiktiga.

Modo vann SM-guld så sent som 2007. Då spelade Viktor Lindgren i Luleå och minns matcherna mot de blivande mästarna.
– För mig var det lite oväntat att de vann det året, men de hade absolut ett bra lag. Det har alltid varit tufft att möta dem, men just guldåret kan man ju säga att spelare som Per Svartvadet, Andreas Salomonsson och Mattias Timander, och någon till, var under sina sista bästa år. De har väl inte nått upp till den nivån efter det, säger Viktor som samma år spelade tillsammans med nuvarande Modospelaren Lubos Bartecko i Luleå.
– Det är en riktigt skicklig hockeyspelare. Han är komplett som spelare och jobbar även hårt hemåt, berömmer Viktor.
Det är just spetsspelarna som är den stora skillnaden mellan HockeyAllsvenskan och elitserien också, menar Viktor.
– Jag tycker att det är mindre skillnad mellan serierna än vad folk tror. Tredje- eller fjärdekedjorna i HockeyAllsvenskan och elitserien skiljer ingenting, det är toppspelarna som utgör skillnaden. Det finns en vassare topp i elitserien, gör man ett misstag så straffas man direkt.

Det är offensiven som sticker ut i Modo. Laget gjorde fjärde mest mål i elitserien och hade också seriens näst bästa power play.
Rögle släppte å andra sidan in näst minst mål i HockeyAllsvenskan, hade seriens bästa målvakt och fjärde bästa box play.
Signalerna är tydliga: det blir Modos offensiv mot Rögles defensiv.
– Absolut, det tror jag också, och det kommer det nog att bli i de flesta matcherna i den här serien. Har man en bra defensiv så är mycket vunnet, säger Viktor.
Målvakten Jonas Fransson och backarna har fått mycket beröm för försvarsspelet under säsongen, men de är också snabba att berömma forwards för deras jobb och backchecking.
– Backarna och Fransson varit grymma där bak, men försvarsspelet börjar redan när man tappar pucken i offensiv zon, och det är något som vi tränat och nött på väldigt mycket. Vi ska ligga högt upp och försöka ta tillbaka pucken snabbt. Det är något som Björn (Hellkvist) legat på oss om hela säsongen, och dessutom ger det bra spelvändningar om man är snabb hem, för då går det snabbt att vända spelet också, säger Viktor om spelet som Rögle ska fortsätta anamma i kvalserien.
– Det är det vi har levt på hela säsongen och det är det vi är duktiga på. Det är vårt spel helt enkelt, det är inget vi ska eller kan ändra på. Jag tror att vi kommer överraska många.

Modo

Modos säsong Serie: Elitserien Placering: 12 Gjorda mål: 147 Insläppta mål: 153 Power play: 22,5% Box play: 80,3% Poängkung: Byron Ritchie, 44 poäng (23+21) Skyttekung: Byron Ritchie, 23 mål Matcher under säsongen -

Publicerad 08 March 2011 12:00