ÅTERFÖRENING. Henrik Ewald ser fram emot att återförenas i IFK Klagshamn med sin gamle tränare från LB07, Anders Grimberg. Foto: Markus Celander

ÅTERFÖRENING. Henrik Ewald ser fram emot att återförenas i IFK Klagshamn med sin gamle tränare från LB07, Anders Grimberg. Foto: Markus Celander

Henrik Ewald klipper navelsträngen

Lämnar LB07 för Klagshamn efter 19 år

Av
Markus Celander

Markus Celander

FOTBOLL. För ur-bunkefloaren Henrik Ewald har det i alla år bara funnits ett lag.
Fram till nu, vill säga.
– Efter 19 år i klubben var dags att klippa navelsträngen, säger förre LB07-anfallaren.

– Lite hybris bland de styrande, säger han som en av förklaringarna till att han lämnade klubben som han tillhört sedan han var fyra år – Bunkeflo IF, numera LB07.

– Det fanns ett generellt missnöje bland spelarna i LB över de styrande. Bara det senaste året har 13 spelare lämnat klubben. Det är klart att det finns kompetens bland de som bestämmer, men det känns som att de vill mer än de kan.


Valde Grimberg

Så när IFK Klagshamn hörde av sig inför denna säsong tvekade han aldrig, trots att LB07 ville förlänga kontraktet och att klubbytet innebar spel på lägre nivå - från division 1 till division 2.

Klagshamn lockade, men även om de inte hört av sig hade Ewald bestämt sig för att lämna LB07 – det fanns andra klubbar som drog i honom, som Klagshamns seriekonkurrent Höllvikens GIF.
Nere på Näset satsas det friskt nu, med sammanslagningen av Höllvikens GIF och BK Näset, men det kvittade – Klagshamn var förstavalet.

– Det som fällde avgörandet var Anders Grimberg, att han är tränare i Klagshamn. Vi hade ett bra samarbete när han hade LB07 i Superettan, jag kände att det var då jag utvecklades som mest, och jag hoppas att jag ska göra det nu i Klagshamn också.


Utvecklas maximalt

Nej, klivet ner till division 2 betyder inte att Henrik Ewald slår av på takten. 23 år ung strävar han som sagt fortfarande efter att utvecklas maximalt som fotbollsspelare. Och det tror han att han ska göra i rätt omgivning i årets högkvalitativa södertvåa.

– I Klagshamn finns en ung kreativitet blandad med rutinerade, äldre spelare som kommer från spel i högre divisioner. Det kan bli riktigt bra.

Vad är skillnaden mellan att spela i Klagshamn jämfört med LB07?
– Nu har jag bara varit i Klagshamn i någon veckas tid, men det känns som att här finns en ödmjukare attityd, en mjukare stämning, helt enkelt. Jag säger absolut inget ont om lagkamraterna i LB, men det är ju så att ju högre upp i seriesystemet man spelar, desto mer måste man kanske vässa armbågarna.

Har du något annat intresse, vid sidan av fotbollen?
– Jag samlar på suddgummin som luktar gott.

Näää ... allvar?

– Nej. Nej, jag har helt enkelt inte så mycket tid över till annat ... jag jobbar som skadereglerare på ett försäkringsbolag, fordonsskador, och sedan är det fotboll som gäller.

Publicerad 23 January 2011 03:00