"Bolagiseringen var nödvändig för att skapa en stabil ekonomisk bas", säger Greg Dingizian. Foto: Markus Celander

FC Rosengård - "Världens underdog"

Av
Markus Celander

FOTBOLL. Det är lite speciellt med nya varumärket FC Rosengård - stadsdelen är redan känd över hela Sverige.
På gott och ont, menar klubbens ordförande Greg Dingizian.

Den 24 november 2008 ändrade MABI namn till FC Rosengård. Affärsmannen Greg Dingizian, med erfarenheter av styrelsearbete i MBI och IFK Malmö, valdes till ordförande.
Under 1970-talet bodde han några år på Rosengård. Han gick mellan- och högstadiet på Verner Rydén skolan.
- Jag känner mycket för stadsdelen och vill göra en insats här.

"En krigszon"

Styrelsearbete i föreningar på lägre nivåer handlar mest om tiggeriarbete, sammanfattar Greg Dingizian. För att skapa en stabil ekonomisk bas bolagiserades därför FC Rosengård. Ett tiotal finansiärer har stoppat in runt fem miljoner kronor i klubben.
Namnbytet till FC Rosengård bottnar i viljan att inkludera och engagera hela stadsdelen samtidigt som ett varumärke formas som människor i hela Sverige redan bildat sig en uppfattning om, menar Greg Dingizian. På både gott och ont.
- Där finns en negativ laddning. Många tänker på alla problem som media målat upp - en ensidig, snedvriden bild där stadsdelen utmålas som en krigszon.

Jämför med Turning Torso

Greg jämför medias påverkan med sin tid som vd för HSB under bygget av Turning Torso för några år sedan.
- Det var i den vevan som Johnny Örbäck avgått och jag tagit över. Det fanns en massmedial turbulens, det var groteskt överdrivet och Torso-bygget ifrågasattes på alla sätt.
- Stadsdelen Rosengård befinner sig där Torson befann sig då. Stigmatiserad. Men idag är det knappast någon som har något emot Turning Torso.

"Vi är världens underdog"

Men så finns där även den fotbollsmässigt positiva laddningen i varumärket Rosengård, fortsätter Greg.
- Folk vet att här finns fotbollstalanger - från MBI har du till exempel Zlatan, Yksel Osmanovski och Labinot Harbuzi.
En trio spelare som i unga år utvecklats på Rosengård. Och för ordförande Dingizian är just satsningen på barn- och ungdomsverksamheten en basal förutsättning för verksamheten: även om förhoppningen är ett stabilt lag i superettan måste man hela tiden bygga från grunden.
Greg Dingizian är taggad inför säsongen.
- Vi är världens underdog.

Bakgrund

1917 bildas Malmö Boll och Idrottsförening – MBI. 1972 bildas Turk Anadolu FF. 2001 går dessa klubbar ihop och blir MABI (Malmö Anadolu BI). Den 24 november 2008 ändrar MABI namn till FC Rosengård. Från 2003 pendlade laget mellan division 3 och 2 tills man 2007 tog klivet upp i division 1. I fjol slutade klubben som tabellfyra i division 1 södra.

Publicerad 17 February 2009 11:00