Johanna mot världseliten via Holland

”Bara vinna som räknas”

Av
Linus Ahlin

HÄSTSPORT. I den lugna hemmamiljön laddar Johanna Due-Boje inför en ny sejour i Holland. 19-åringen har tagit flera steg på resan mot den absoluta världstoppen.

Det är en gråmulen vardagsförmiddag när vi möter en av Sveriges största dressyrtalanger på en rogivande gård i Fogdarp. Johanna Due-Boje jobbar i familjens stall där hon har god tid på sig att sköta om sina ögonstenar.
- Nä, men stå still nu, säger Johanna och ger hästen "Brownie" en lugnande klapp på sidan.
- Jag går upp klockan sju varje dag och ger hästarna mat. Sedan ska de ryktas och ridas. Det är faktiskt ett ganska roligt jobb.

Tillfälligt på hemmaplan

Johanna är hemma efter fyra månader i Holland. Där har hon tränats av Anki von Grunsven som har tre raka OS-guld i dressyr.
- Det har betytt jättemycket. Jag har lärt mig att rida mer noggrant och tränat på detaljer på ett annat sätt, säger Johanna.
I januari bär det av till tulpanernas land igen. Då ska Johanna träna och jobba hos OS-stjärnan i ytterligare minst tre månader tillsammans med fyra andra unga ryttare. Det krävs dock en del för att få chansen att träna med världens bästa ryttare i dressyr.
- Jag hade tänkt länge på att åka ner och det var något som jag verkligen ville göra. Pappa sa till mig att det nog skulle bli skitsvårt att få plats, men jag ville prova. Får ett år sedan var jag på en tävling där Anki deltog och frågade henne om jag fick komma ner. Det var rätt tillfälle och jag hade nog lite tur. Hon får cirka 10-20 mejl i veckan med förfrågningar, säger Johanna.

Efterlängtat guld

I helgen var Johanna i Globen och tränade inför tusentals åskådare i en så kallad "clinic". Anki von Grunsven visade då hur hon drillar sina elever som får visa sina färdigheter.
- Det var jätteroligt. En skön känsla att få applåder när jag gjorde något bra. Sedan var det ju presskonferens efter och det var ju lite speciellt, säger Johanna.
Den seriösa träningen har börjat att ge resultat på allvar. Efter fyra år i landslaget kom tidigare i höst äntligen det efterlängtade SM-guldet.
- Det var i "young rider" som klassen svårare än junior. Det är mitt första år i den åldersklassen och jag har två kvar. Så förhoppningsvis kan det bara bli bättre, säger Johanna med ett stort leende.
- Jag har kommit tvåa tidigare men det är väldigt stor skillnad när man vinner. Det blir en helt annan uppmärksamhet och det är bara det som räknas, fastslår Johanna innan hon tar sig en ny ridtur.
En av många i jakten på världseliten.

"Jag har kommit tvåa tidigare men det är väldigt stor skillnad när man vinner", säger Johanna om SM-guldet.

Publicerad 01 December 2008 11:30

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen