”Ganska skön känsla att få lite stryk ibland”

Gath redo för nya hårda tag

Av
Av: Linus Ahlin

Rögles 32-årige forward Mikael Gath laddar inför en säsong i elitserien. Han är älskad av supportrarna tack vare sin kämpaglöd och offervilja. Bland motståndarna är Landskronasonen känd som en retsticka och brukar hamna i hetluften under matcherna.  
Han berättar bland annat om livet utanför hockeyrinken, att snabbhet är överreklamerat samt livet framför motståndarnas mål.
- Det är en ganska skön känsla att få lite stryk ibland. Jag hoppas att motståndarna ger mig en smäll, det är bara bra för laget, säger Gath.

"Oförtjänt rykte"

Det blir en hel del tuffa duster bland vinande puckar framför kassen under en säsong. Gath är oftast med på ett hörn och har fått en stämpel som trubbelmakare.  
- Jag behöver inte göra så mycket för att motståndarna ska bli förbannade längre. Mitt rykte känns lite oförtjänt, men jag är hellre ökänd än okänd, säger han.
Gath spenderar ganska mycket tid i utvisningsbåset och brukar vara frispråkig i intervjuer.
- Jag är inte bästa kompis med domarna direkt, så det är inte så konstigt. Sedan tycker jag att man kan säga vad man tycker så länge man inte sårar eller kränker någon. Är domaren kass så är han, menar Gath.

Höjd kvalitet

Rögles avancemang till elitserien har gjort spelarna till heltidsanställda. Gath är utbildad lärare i idrott och historia men har nu lagt pekpinnen på hyllan. I dag är det hårdare träning samtidigt som han får mer tid för sin fru och lille son på 2,5 år.  
- Man kan fokusera på ett annat sätt nu och kvaliteten höjs överlag, säger Gath.
Han är omåttligt populär bland supportrarna och har blivit närmast en ikon för Rögles kämparanda.
- Jag tror att folk gillar att man har jobbat sig till en plats utan att ha någon större talang. Det är såklart väldigt skoj, säger Gath.

Tränat hårt

Gath har fått kritik för att han inte är tillräckligt snabb på skridskorna, men det är inte någonting som stör honom alls.  
- Snabbheten kommer väl knappast att vara mitt adelsmärke den här säsongen heller. Jag tycker det är överreklamerat, står man inte rätt i banan spelar det ingen roll hur snabb man är, menar Gath.
Efter fyra raka säsonger i klubben och en stadig uppåtgående utvecklingskurva är nu Gath, som blommat sent i sin karriär, redo att ta steget upp i eliten.
- Jag har tränat hårt och blivit ännu starkare. Det känns absolut som att jag klarar av spel i elitserien, säger Gath.
Räkna med att Rögles främste fighter bidrar med adrenalin och hjärta på isen även den här säsongen.

Publicerad 01 September 2008 10:30

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen