I förarsätet Robin Svensson, med passagerarna Tomas Bonli, Rasmus Bonli och Per Johansson. Foto: Oskar Sandström
I förarsätet Robin Svensson, med passagerarna Tomas Bonli, Rasmus Bonli och Per Johansson. Foto: Oskar Sandström
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Sölvesborg United: Det lilla laget med stort hjärta


SÖLVESBORG. För tio år sedan bestämde sig grabbgänget på gymnasiet att de skulle starta ett eget fotbollslag. Hur svårt kan det vara?

– Det var inte helt lätt. De hade inga bollar, inga västar, inga koner och ingen plan, säger Tomas Bonli. Han är pappa till spelaren Rasmus Bonli och lagets president. Det var honom de vände sig till för att få hjälp att starta ett lag.

Efter några vändor med bildande av förening, organisationsnummer och registrering hos riksidrottsförbundet så fanns embryot till ett lag. De lyckades också hyra in sig hos den dåvarande konkurrenten i Gammalstorp på Ringaslätt. Men vad skulle laget heta?

– Det var omröstning och stod mellan IFK Sölvesborg och Sölvesborg United. Men det blev lika många röster. Av nån anledning hade Robin numret till Tomas Ravelli så vi ringde honom för att lägga den avgörande rösten. Han är ju bra på att avgöra när det gäller, säger Per Johansson.

Tomas Ravelli hjälpte gärna till och Sölvesborg United var fött. Som tack för hjälpen är Tomas Ravelli hedersmededlem i laget.

Laget har präglats av en vilja att spela tillsammans och sätter gemenskapen framför allt.

– Vi blev inte ihopsatta, utan satte ihop oss själva, säger Per Johansson. Tomas Bonli håller med.

– I andra klubbar försvinner spelare när de inte får betalt. Här betalar man sin medlemsavgift, vi åker på en resa varje år och har bra lagfester. Blir det pengar över så subventionerar vi resan.

Laget har varit uppe i division 4, men firade sitt återtåg till division 5 med guldhattar.

– Förlorar vi är det rätt bra stämning ändå. Vi har aldrig haft några resultatmässiga sportambitioner. Kanske är det en försvarsmekanism.

Kommunikationen med fansen sköts mest via twitter, vilket gav dem vinsten i P4 Blekinges tävling Blekinges bästa twittrare 2016. Förutom MAIF så är SBG United den klubb i Blekinge med flest följare. Det är anfallaren Robin Svensson som rattar kontot @sbgutd.

– 140 tecken är vad jag orkar skriva. Jag skrev en tweet när Henrik Stenson sänkte en putt på 33 meter, och attdet är få i vårt lag som träffar mål på det avståndet. Den blev väldigt spridd.

Inför nästa år är det klart med en ny tränare i laget. Gustav Svensson, välmeriterad SGIF:are.

– Han har ett kamikazeuppdrag, men vi är fulla av tillförsikt, säger Tomas Bonli.


Publicerad: 17. december 2016 12:00
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter
från Lokaltidningen

Startsidan just nu