Foto: Pressbild
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Säpo vill få tidigare terrormisstänkt utvisad

Har nya bevis som styrker kopplingen till IS


MALMÖ. Den 30-årige man som i början av april åtalades misstänkt för terrorbrott, efter att ha tänt eld på en bönelokal på Norra Grängesbergsgatan i Malmö, riskerar nu utvisning. Detta trots att tingsrätten underkände åklagarens bevisning och frikände mannen på alla åtalspunkter.

Det var den 7 april bara några timmar innan terrordådet i Stockholm som den terroråtalade 30-åringen i Malmö släpptes av Malmö tingsrätt i väntan på dom. Men någon längre tid i frihet blev det inte. När förhandlingen avslutats tog Säkerhetspolisen mannen i förvar och han har sedan dess suttit inlåst i häktet på rättscentrum.

I dag kom domen mot 30-åringen där han frikändes på alla åtalspunkter.

Trots det anser Säkerhetspolisen att mannen är en säkerhetsrisk.

Enligt uppgifter till Sydsvenskan anser Säpo att mannen har kopplingar till IS och är ett reellt hot mot rikets säkerhet.  

– Säkerhetspolisen har flaggat upp för att den här personen utgör en säkerhetsrisk, bekräftar Carl Melin vid Säpo för tidningen.

Ett ärende enligt lagen om särskild utlänningskontroll har inletts rörande 30-åringen i syfte om att häva mannens treåriga uppehållstillstånd.

– Enligt LSU kan vi vidta åtgärder för att följa upp individer som bedöms utgöra ett säkerhetshot genom att begära att personen tas i förvar. Det är sedan upp till Migrationsverket att fatta ett beslut. Vi är bara remissinstans i detta fall, säger Simon Bynert vid Säpo till Lokaltidningen.

Under rättegången la åklagare Agnetha Hilding Qvarnström bland annat upp bevisning i form av mobilregister som knöt 30-åringen till det aktuella området vid tidpunkten och konversationer som han haft med personer med anknytning till IS på olika sociala medier både innan och efter dådet.

Men Tingsätten underkände bevisningen och frikände mannen.

– Ett av rekvisiten för att den aktuella branden ska bedömas som ett terroristbrott är att gärningen objektivt sett allvarligt har kunnat skada staten Sverige. Så har enligt tingsrätten inte varit fallet utan för det krävs gärningar av en helt annan och mycket allvarligare beskaffenhet. I stället ska gärningen rubriceras som mordbrand, förklarar chefsrådman Lennart Strinäs, till tidningen.

Enligt Sydsvenskan har Säpo nya bevis för att mannen har anknytning till IS och att det föreligger risk för att han ska begå en terrorattack om han blir kvar i Sverige.

Vad Säpos bevisning består av hålls dock hemligt, vilket mannens advokat reagerat starkt på.

– Det strider ju mot alla rättsprinciper att man inte får reda på vad man anklagas för, säger advokat Lars Edman.

30-åringen kommer att hållas i förvar tills beslut om utvisning tagits.  

LÄS MER: Rättegång inledd mot misstänkt terrorist


Publicerad: 21. april 2017 05:00
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter
från Lokaltidningen

Startsidan just nu