Foto: Polfoto
Foto: Polfoto
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Rakhmat Akilov, 39, häktad för terrorbrott – erkänner

Stort säkerhetspådrag vid tingsrätten


SVERIGE. På tisdagen häktades 39-årige Rakhmat Akilov misstänkt för terrorbrott genom mord. Den uzbekiske medborgaren erkänner att det var han som mejade ner människor med en lastbil på Drottninggatan i Stockholm.

– Det är en viktig omständighet, men utredningen är inte klar i och med det. Det måste finnas annan bevisning, säger åklagare Hans Ihrman.

Häktningsförhandlingen vid säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt inleddes klockan 10 och skedde till stor del bakom stänga dörrar.

Processen omgärdades av ett stort polispådrag. Området runt domstolen spärrades av och bombhundar sökte genom lokalerna.

Rakhmat Akilov häktas med fulla restriktioner då det finns risk att han avviker, undanröjer bevis eller på annat sätt försvårar utredningen. Han ska även genomgå en liten sinnesundersökning, vilket är rutin vid den här typen av allvarliga brott.

Fredagens terrordåd på Drottninggatan krävde fyra människoliv och skadade 15 personer. Nio personer vårdas fortfarande på sjukhus, varav två är allvarligt skadade.

Åklagare Hans Ihrman vill inte kommentera motivet för brottet.

– Men i terrorbrott  ingår att man har en uttalad avsikt att skada en stat samt sprida skräck och fruktan, säger han.

Rent polisiärt anses rätt gärningsman vara gripen.

– När det gäller utredningsläget känner jag mig väldigt trygg över att vi har rätt gärningsman som körde lastbilen, har riskpolischef Dan Eliasson tidigare sagt.

Texten uppdateras...


Publicerad: 11. april 2017 02:18
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter
från Lokaltidningen

Startsidan just nu