Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Pisa visar glädjande förbättringar – men mer behövs


INSÄNT. Det är glädjande att PISA visar att skolreformerna sedan 2011 har givit effekt och att skolan har tagit små men tydliga steg mot förbättring. Nu är det dags för staten att satsa på ytterligare två rejäla kliv för fortsatt positiv utveckling.

För Liberalerna är läraryrket en av de viktigaste professionerna i samhället. Vi behöver en hög kunskapsnivå för att kunna hävda Sverige i en omvärld präglad av konkurrens om arbetstillfällena och för att hålla igång vår välfärd.

Lärarna har sedan 1970-talet fått se sina löner halka efter med två procent realt per år. Liberalerna driver både nationellt och lokalt krav på en stärkt lärarstatus. Vi vill skapa fler möjligheter till att göra karriär som lärare och en lön i proportion med utbildningsnivån. I Karlskrona har vi sedan 2011 gjort årliga extra satsningar på lärarnas löner på sammanlagt drygt 12 miljoner kronor.

Tyvärr har den statliga satsningen Lärarlönelyftet där bara vissa lärare får högre lön dock blivit ett misslyckande. Satsningen omfattar endast 40 procent av lärarna och i stället för att höja lärarnas status har lönelyften lett till dålig stämning och slitningar.

Liberalerna i Karlskrona anser att det är självklart att alla lärare behöver ett lönelyft, eftersom ett av de viktigaste skälen är att samtliga ska få ett kvitto på att deras arbete är uppskattat. Staten behöver göra en satsning som gäller alla lärare, inte endast 4 av 10 av dem - självklart ska också SFI- och folkhögskolelärarna ingå i satsningen.

Förutom ett rejält lärarlönekliv behöver svensk skola ännu ett snabbt kliv: återförstatligande. En statlig skola är det enda sättet att få en likvärdig skola för alla barn. Det är dags för riksdagen att snabbutreda ett återförstatligande av skolan och det är dags för Gustav Fridolin att göra ett lärarlyft som generellt når alla lärare.

Börje Dovstad (L) Kommunalråd Karlskrona


Publicerad: 12. december 2016 13:45
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter
från Lokaltidningen

Startsidan just nu