Foto: Mostphotos
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Därför lyckades polisen minska inbrotten i Malmö

"Brottssamordningen är en av de verksamheter som fungerar bättre i den nya polisorganisationen"


MALMÖ. Den höga nivån på bostadsinbrott i Malmö minskade under första halvåret i år tack vare effektiv spaning. En av anledningarna är enligt polisen själva att brottssamordningen har förbättrats sedan polisens stora omorganisation.

 Brottssamordningen är en av de verksamheter som fungerar bättre i den nya polisorganisationen, säger Göran Landvall, kommissarie på nationella operativa avdelningen, NOA, och nationellt sakkunnig i bostadsinbrott till polisen.se

Brottssamordningen arbetar med identifierar och kartlägger serier av brott och ska ligga bakom flera lyckade spaningsoperationer i södra Sverige.

 – Steget från 21 unika myndigheter till en gemensam har underlättat möjligheterna till informationsutbyte över landet, och dialogerna mellan regionerna löper friktionsfritt varje vecka. Vid dessa möten delas information om bland annat nya tillvägagångssätt, sammankopplade serier av inbrott, iakttagelser och underrättelseinformation om internationella stöldligor, säger Göran Landvall.

De första sex månaderna 2016 anmäldes 586 bostadsinbrott i Malmö. Under samma period i år har 482 bostadsinbrott anmälts – en minskning med över 100 stycken.

Även grannsamverkan framhålls av Polisen som framgångsrikt mot inbrott. I Holma har grannsamverkan dessutom startats upp i lägenhetshus för första gången.

I region syd har inbrotten minskat med 15 procent under första halvåret av 2017.

 Ett annat skäl till nedgången i södra Sverige är framgångsrika områdespoliser och kommunpoliser som på flera håll i lokalsamhället genomfört brottsförebyggande insatser. Det är ett arbete som inte syns på en gång men över tid ser vi att det gör skillnad, säger Göran Landvall.


Publicerad: 08. september 2017 06:00
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter
från Lokaltidningen

Startsidan just nu
Politiken
Mest lästa
Ekstra Bladet
Senaste nytt
Ekstra Bladet
Mest lästa