Den danska djurkliniken varnar för att hundsmittan nu kan ha kommit dit. Hunden på bilden har inget med artikeln att göra.

Den danska djurkliniken varnar för att hundsmittan nu kan ha kommit dit. Hunden på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Chalabala/Adobe Stock/Skärmdump från Facebook

Dödliga hundsmittan kan ha kommit till Danmark

Veterinärklinik varnar – hund dog efter blodiga diarréer

SKÅNE.

Den dödliga hundsmittan kommer allt närmare. I Holsted i Danmark har en hund dött i sviterna efter blodiga diarréer och kräkningar. Så vitt känt har den inte haft kontakt med några smittade norska hundar.

Av
ANDERS G BERGQUIST

En veterinärklinik i Holsted i Danmark har gått ut på Facebook och varnat sina kunder för att den dödliga smitta som tros ha orsakat 20 hundars död i Norge nu finns i Danmark. Det berättar Sveriges största nyhetssajt om hundar, Dog News.

I Facebookinlägget berättar kliniken att en hundägare kontaktade djurkliniken sedan hens hund hade börjat kräkas och fått diarré. Händelseförloppet var snabbt för redan några timmar senare var hunden avliden.

Den danska hunden har inte varit i kontakt med norska hundar, men eftersom sjukdomsförloppen är så likt det i Norge valde djurkliniken att gå ut och varna sina hundar.

De uppmanar precis som Svenska Kennelklubben hundägare att inte låta sina djur hälsa på andra hundar och att man hela tiden ska ha ett kort koppel. Det är extra viktigt att hundägare plockar upp avföring nu och hundar bör inte få gå och nosa i vägkanter och dikesrener.

I Norge har över 20 hundar hittills dött i det man trr är en ny sorts smittsam magåkomma. Mestadels är det valpar och äldre hundar som drabbats.

Publicerad 12 September 2019 00:00