Bussens bakdel klämde sopbilsföraren som var på väg in i sin hytt. Olyckan inträffade på Kungsgatan/Hamntorget.

Bussens bakdel klämde sopbilsföraren som var på väg in i sin hytt. Olyckan inträffade på Kungsgatan/Hamntorget. Foto: Polisen

Sopbilsförare klämdes vid omkörning – hörde hur revbenen gick av

En sopbilsförare på väg in i sin hytt klämdes svårt

HELSINGBORG.

En busschaufför gjorde en omkörning som gjorde att en sopbilschaufför på väg in i sin hytt klämdes och bröt flera revben. Nu ställs busschauffören inför rätta för vållande till kroppsskada men förnekar brott och menar att sopbilsföraren själv orsakade olyckan. Bussföraren har begärt att få en försvarare men fått avslag.

Olyckan inträffade den 30 april i år när busschauffören skulle svänga vänster ut på Kungsgatan från Hamntorget. Under manövern körde bussen om en sopbil på gatan men bakpartiet av bussen klämde sopbilsföraren som var på väg in i sin hytt.

I förhör berättar den skadade mannen att han satt fast som i ett skruvstäd. Han skrek att busschauffören skulle backa så att han kom loss. I stället körde han bussen framåt. Han hörde då hur flera revben gick av.

Det finns dock motstridiga vittnesuppgifter som menar att bussen tvärtom backade, vilket förvärrade situationen. Sopbilsföraren satt fastklämd ett par minuter.

Bussföraren som är i 60-årsåldern förnekar brott men åtalas nu för vållande till kroppsskada på sopbilsföraren i 65-årsåldern.

I förhör säger busschauffören att sopbilsföraren stod längre bak, vid sidan av sopbilen när bussen passerade. När bussen sedan svängde i korsningen hade sopbilsföraren började försöka ta sig in i hytten men då hade bussföraren ingen uppsikt av bussens bakdel.

Enligt busschauffören orsakade sopbilsföraren olyckan genom att försöka ta sig in i hytten innan bussen passerat. Bussföraren berättar också att vittnen både skrek att han skulle backa och köra framåt för att den klämde mannen skulle komma loss.

Sopbilsföraren var sjukskriven i tre veckor efter händelsen. Han har dock inte några skadeståndsanspråk.

Bussföraren har begärt att få en offentlig försvarare men fått avslag av Helsingborgs tingsrätt då det anses vara ett enklare mål med liten påföljd. Bussföraren har getts möjlighet att kommentera artikeln.

Publicerad 25 August 2019 13:00