På SOS-centralen i Malmö kan man ha kommit på ett knet för att slippa onödiga utryckningar. Genrebild.

På SOS-centralen i Malmö kan man ha kommit på ett knet för att slippa onödiga utryckningar. Genrebild. Foto: SOS ALARM

Så ska SOS Alarm få slut på barnens busringningar

Livsfarliga internetfenomenet sprider sig i landet

SKÅNE.

Medan busringningarna till 112 om barn som sitter fast i gungor sprider sig i landet har bara ett samtal kommit i Skåne under söndagen. Med hjälp av smarta frågor verkar SOS Alarm vara på väg att komma till rätta med Internetfenomenet.

Lokaltidningen kunde lördagen den 24 augusti berätta om ett nytt internetfenomen som skapar en massa extraarbete för räddningstjänst. Enligt Rickard Lundqvist på polisens kommunikationscentral har ett antal barn och ungdomar de senaste dagarna ringt till 112 och sagt att det sitter fast barn i gungor. Det är falsklarm för att de som ringer ska kunna filma och fotografera brandmännen och lägga ut på sociala medier under hashtaggen Stuck in a Swing. Det har hänt på ett stort antal ställen i Skåne och i bland annat Staffanstorp har det lett till att nästan alla resurser i kommunen gått till det larmet.

– Mindre kommuner som Staffanstorp har bara resurser att vara på en plats samtidigt.

Om det inträffar en brand med människor i bostaden kan de brinna inne för att räddningstjänsten lurats ut på ett falsklarm. Den här helt meningslösa leken kan kosta människoliv, varnar Rickard Lundqvist.

Han poängterar att det kan ge fängelse att larma falskt.

– Men det är ännu värre att veta att ens lek kanske kostat människoliv, säger Rickard Lundqvist.

Efter att Lokaltidningen och flera andra medier gick ut och varnade i går har det varit lugnare i Skåne, men trenden har spridit sig till andra delar av Sverige. Bland annat har samtal kommit i Norrköping och andra delar av polisens region Öst.

Evelina Olsson på polisens kommunikationscentral berättar att dagens enda samtal varit Husie. Där prövade SOS ett nytt agerande som kan hjälpa till att få stopp mot busringningarna.

– De begärde att få kontaktuppgifter till uppringarnas föräldrar. Då berättade de att barnet som suttit fast i gungan hade lyckats ta sig loss själv och utryckningen avblåstes, förklarar Evelina Olsson.

– Tyvärr kommer olika internetfenomen och ställer till problem då och då, men det här är nog det som skapat mest problem hittills. Det är ingen lek utan kan bli väldigt allvarligt, säger Evelina Olsson.

Ännu har polisen enligt uppgift inte fått tag på någon av busringarna, som bedöms vara mellan 13 och 16 år.

Hittills har 10 fall polisanmälts i region syd.

Publicerad 25 August 2019 00:00