Philip Martinsson går på samma läroverk som hans släkting Hans Persson gjorde under andra världskrigets början.

Philip Martinsson går på samma läroverk som hans släkting Hans Persson gjorde under andra världskrigets början. Foto: Bollerup Naturbruksgymnasium & André Kvist.

Philip går i förfaderns fotspår – 105 år senare

Lantbruket går i arv: "Riktigt häftigt att han gått här"

BOLLERUP.

Philip Martinsson har börjat på Bollerups naturbruksgymnasium precis som hans morfars farfar gjorde för över ett århundrade sedan. Lantbruksblodet går i familjen. "Han köpte gården där jag bor idag", berättar Philip.

Av
André Kvist

I mitten av augusti kom årets nya kull elever till Bollerups Naturbruksgymnasium. De första dagarna av introduktioner och guidningar på området är en mjukstart inför de kommande tre årens hårda studerande.

För 16-åriga Philip Martinsson var det på sätt och vis en märklig start till en främmande men ändå bekant plats. Han visste med sig att hans morfars farfar hade gått här en gång i tiden och att det dessutom fanns en tavla med hans bild på. Redan de första dagarna letade han reda på det historiska beviset över sin gamla släkting Hans Persson.

– Morfar har berättat för mig om honom och mamma visste också. Jag sökte och frågade runt och det visades sig att tavla verkligen fanns, säger Philip Martinsson.

Philip Martinsson bevis på att hans morfars farfar gick här, tittar man nära kan man se Hans i raden längst ner.

Philip Martinsson bevis på att hans morfars farfar gick här, tittar man nära kan man se Hans i raden längst ner. Foto: Bollerup Naturbruksgymnasium.

Lantbruk med inriktning vetenskap väntar nu Philip och sedan planerar han att göra lumpen och gå vidare med lantbruksstudierna på högskola. Planerna påminner en hel del om Hans Persson liv, det Philip vet är att han kom från trakten runt Kivik och arbetade som lantbrukare i större delen av sitt liv men även var på väg att ryckas med i ett världskrig.

– Han var på väg mot Tyskland under första världskriget för att vägleda jordbruket där men vände i Ystad när han fick reda på att det var skit. Han köpte senare gården där jag bor idag i Ljungby.

Hur känns det att gå på samma plats som din morfars farfar gjorde för 105 år sedan?

– Jag tycker att det är riktigt häftigt faktiskt!

Bollerups Naturbruksgymnasiums historia sträcker sig ändå tillbaka till 1902. Borgen är flera hundra år äldre. Dagens vd Simon Blixt är inte förvånad över Philips koppling till sin förfader.

– Det är inte ovanligt att våra elever har historiska kopplingar till Bollerup inom familjen, framförallt på Lantbruksinriktningen som är den äldsta. Det är hård konkurrens om våra utbildningsplatser och det vittnar om att vi är ett av Sveriges främsta naturbruksgymnasium och att många söker sig hit på rekommendation från släkt och bekanta, säger han.

Publicerad 25 August 2019 13:00