Hönsen på bilden har inget med artikeln att göra.

Hönsen på bilden har inget med artikeln att göra. Genrefoto: Adobe Stock

Lösspringande höns stör boende på Kycklinggränd

"En av dem tog sig till och med in i vår lägenhet"

TRELLEBORG.

Lösspringande höns tar sig in i trädgårdarna i det nybyggda bostadsområdet. ”Vi har till och med haft dem inne i bostaden”, säger en boende till Lokaltidningen Trelleborg.

Av
Markus Celander

Boende i det nybyggda Bo Klok-området, öster om Östervångsvägen i norra Trelleborg, klagar hos kommunen om att höns tar sig in i deras trädgårdar.

Bostadsområdet ligger intill ett gammalt koloniområde där det är tillåtet att ha lösspringande höns då koloniområdet ligger utanför detaljplanerat område.

I ett mejl till samhällsbyggnadsförvaltningen skriver en boende i området – bostadsområdet heter för övrigt Kycklinggränd – att ”vi har betalat dyra pengar för vårt nya boende och jag är absolut livrädd för fåglar av alla slag”.

Hen tillägger att hen inte har något emot att kolonisterna har höns, men att hönsen inte bör få springa lösa.

Till Lokaltidningen Trelleborg säger en annan boende i området att en av hönsen till och med tog sig in i hens bostad.

– Vi har staket runt trädgården, men hönsen flyger över det. En höna tog sin i vår lägenhet så vi fick sjasa ut den. Det är inte okej och kommunen bör åtgärda det.

Till TA säger miljöinspektör Anna Winge att kommunen ska agera i ärendet.

– De som har djuren måste på något sätt hägna in dem. Koloniområdet ligger visserligen utanför detaljplanelagt område och då behöver man inte ha tillstånd för att hålla höns. Men man har en skyldighet att skydda området och blir det en störning så måste man vidta åtgärder.

Hon påpekar även att när bostadsområdet på Kycklinggränd planerades påtalade miljöavdelningen att fjäderfäna på det närbelägna koloniområdet skulle kunna ställa till problem för de boende i området.

– Och det är ju där vi har hamnat nu, säger hon.

Publicerad 25 August 2019 00:00