Hasse&Tagemuseet i Tomelilla beskrivs som världens minsta med sina 17 kvadratmeter.

Hasse&Tagemuseet i Tomelilla beskrivs som världens minsta med sina 17 kvadratmeter. Foto: André Kvist.

Hemestrar och legendarens bortgång bäddade för succésommar

"Vi kommer göra vårt yttersta för att föra kulturarvet vidare"

TOMELILLA.

För det pitoreska Hasse&Tagemuseet har sommaren 2019 varit en stor framgång. Inte sedan vänföreningen tog över har så många besökare tagit sig hit. En bidragande anledning kan vara Hasse Alfredsson bortgång.

Av
André Kvist

I augusti 2010 tog vänföreningen över museet och den första sommaren var en efterlängtad framgång efter många års turbulens. Sedan dess har det varit upp och ner, fram och tillbaka, fram tills nu.

Runt 5 000 besökare har man haft baserat på hur mycket intäkter man dragit in. Bara i juli kom 2 000 och tittade in på museeet och ännu återstår ett par månader av året för att slå det gamla rekordet.

– Det har verkligen varit en bra sommar, säger intendent Linda Ekelund.

Anledningarna till detta uppsving kan vara en ny trend och det faktum att Hasse Alfredsson gick ur tiden i september 2017.

– Anledning kan man bara spekulera över men jag tror att en anledning som påverkat är att många valt att ”hemestra”. En annan anledning skulle kunna vara Hasses bortgång, vilket i sin tur inneburit att deras produktion fått uppleva en mindre renässans i media, både av visningar på TV men även nyhetsmedia och privatpersoners flöde i sociala medier, säger Ekelund.

I höst satsar man på verksamhet för barn och unga inom skolan. Det är även preminär för nya filmen "Hasse & Tage – en kärlekshistoria".

– Hösten har mycket att erbjuda för Hasse&Tage-fans så jag hoppas innerligt att intresset för Hasse&Tage, deras produktion och vårt lilla stora museum håller i sig. Vi kommer göra vårt yttersta för att föra kulturarvet vidare, avslutar Linda Ekelund.

Publicerad 25 August 2019 00:00