Eldosten görs av svenska gårdsmejerister bland annat i Hyby.

Eldosten görs av svenska gårdsmejerister bland annat i Hyby. Foto: Privat

Deras Eldost är hetare än någonsin: "Säljer slut på allt vi gör"

Halloumiskam gav uppsving för svenska mejerier

HYBY. Produkterna från Soldattorpets gårdsmejeri går just nu åt som smör i solsken – eller kanske snarare som ost på grillen. Efter vårens skriverier om den cypriotiska halloumin har den svenska Eldosten fått ett rejält uppsving. "Vi säljer slut på allt vi gör", säger ägaren Maria Tuvesson Lindgren.

Sedan starten 2010 har Maria Tuvesson Lindgren prisats för flera av sina produkter. Hyby Blå som länge varit mejeriets signum finns numera i de flesta välsorterade ostbutiker.

I sommar har den aromatiska blåmögelosten dock fått konkurrens av mejeriets Eldost®.

– Allt vi gör säljer slut direkt och då säljer vi bara direkt till kund via exempelvis Reko-ring. Hade vi gått via återförsäljare hade vi behövt göra mycket mer än våra 30 kilo i veckan för att möta efterfrågan, säger Maria Tuvesson Lindgren.

Att Eldosten blivit så omåttligt populär i sommar beror till stor del på vårens avslöjande om hög antibiotikaanvändning i cypriotisk livsmedelsproduktion, vilket även Kvällsposten rapporterat om.

– De har en helt annan djurhållning och syn på massproduktion där. De medicinerar med antibiotika i förebyggande syfte, vilket inte är tillåtet här. Det är glädjande att så många väljer att köpa svenskt istället".

Bortsett från att den svenska Eldosten är gjord på komjölk istället för fårmjölk är likheterna mellan de två ostarna många. Det finns dock även skillnader.

– Den Eldost som vi svenska gårdsmejerister gör är inte lika salt som halloumin. Den har heller inte riktigt samma gummiaktiga konsistens. När man grillar den blir den spröd på ytan och krämig inuti, med en tydlig mjölkaktig smak. Den är fantastiskt god.

Eldosten som bland annat görs i Hyby är varumärkesskyddad och tillverkas enbart av medlemmar i Svenska gårdsmejerister från norr till söder.

– Det roliga är att det inte bara är vi som har hög efterfrågan. Överallt säljer den slut.

Publicerad 25 August 2019 00:00