Ferman Jabbar tycker att det borde vara lika självklart att ta medsig en flergångspåse som mobil och plånbok när man går hemifrån.

Ferman Jabbar tycker att det borde vara lika självklart att ta medsig en flergångspåse som mobil och plånbok när man går hemifrån. Foto: Åse-Marie Nilsson

Ferman har hittat miljövänliga påsar till sin torghandel

Tar fram dem i samarbete med daglig verksamhet

MALMÖ.

Under ett år svepte torghandlare Ferman Jabbar in sina sålda blombuketter i tidningspapper, som ett miljövänligt emballage. Det var så idén till påsar av tidningspapper föddes.

Ferman Jabbar driver City frukt, som säljer på Gustav Adolf torg och Masttorget. För ett år sedan såg han såg en annan torghandlare använda tidningspapper som emballage till sina blommor, något som väckte hans intresse.

– Jag är intresserad av miljön, så då ville jag också börja med det. Men förutom blommor säljer jag frukt och grönsaker och jag ville hitta en miljövänlig lösning även där.

Anneli Roos, Dina Al Hadj, Haris Seferovic, Martin Emilsson, Blago Bosevski och Marino Satalic är några av brukarna på Annexets dagliga verksamhet som tillverkar påsarna.

Anneli Roos, Dina Al Hadj, Haris Seferovic, Martin Emilsson, Blago Bosevski och Marino Satalic är några av brukarna på Annexets dagliga verksamhet som tillverkar påsarna. Foto: Åse-Marie Nilsson

Först köpte Ferman Jabbar in en massa flergångspåsar, som han gav bort till sina stamkunder, men han såg inte en enda av de påsarna igen.

– De glömde bort att ta med sig dem när de handlade. Vi har redan kunskapen om hur farligt plast är för jorden och haven, men jag vet inte varför vi inte förändrar vårt beteende. Precis som vi har vant oss att kolla att mobilen och plånboken är med när vi går hemifrån borde en påse vara lika självklart att ta med sig.

Med den här skylten vill man informera om varifrån påsarana kommer.

Med den här skylten vill man informera om varifrån påsarana kommer. Foto: Åse-Marie Nillson

Då vände han sig Annexets dagliga verksamhet på Lindängen, som levererar buntarna med blomemballage.

– Samtidigt som man tar hand om miljön får de som jobbar här sysselsättning, säger han.

– Det är roligt att man kan återvinna tidningarna, säger brukare Blago Bosevski.

I förra veckan provade Ferman Jabbar de första papperspåsarna av tidningspapper.

– Med blommor får vi förklara för varje kund varför vi slår in dem i tidningspapper. De vill att blommorna ska vara inslagna snyggt och prydligt. Men med påsarna har det enbart varit positiva kommentarer.

Hans kunder uppmanas alltid att skölja och tvätta sina grönsaker och frukter. En majoritet av kunderna sommartid är turister och han efterlyser vattenkranar på stadens torg.

– Nu finns det ingenstans att tvätta frukt eller att dricka. Det kan inte vara så dyrt för kommunen att installera vattenkranar.

Under högsäsong använder Ferman Jabbar 500 påsar om dagen, under lågsäsong 100–200. En volym som Annexets dagliga verksamhet inte kan komma upp i.

– Vi ser oss som ett alternativ, som en dörröppnare. Det är trevligt för brukarna att se att det de gör behövs, säger Evalill Persson på Annexets dagliga verksamhet.

Publicerad 24 August 2019 00:00