På taket på ladan på Karlsbergsgården utanför Billeberga finns det nu 57 solpaneler monterade. När de är i drift kommer Mats Hennander och hustrun täcka runt 70 procent av sitt sin el- och värmeförbrukning själva.

På taket på ladan på Karlsbergsgården utanför Billeberga finns det nu 57 solpaneler monterade. När de är i drift kommer Mats Hennander och hustrun täcka runt 70 procent av sitt sin el- och värmeförbrukning själva. Foto: Per Eeg-Olofsson

Egenföretagare satsar på sol

Hoppas bli fri från höga nätavgifter

SVALÖV.

Prispress på solceller och statliga bidrag gör att allt fler, både privatpersoner och företag, satsar på småskalig solel. En av dem är hemmaföretagaren Mats Hennander, som både hoppas spara pengar och bli oberoende av stora elbolags ledningsmonopol.

Av
Per Eeg-Olofsson

I en av längorna i Skånegården utanför Billeberga surrar stora maskiner i en verkstad. Det är spinnerimaskiner, år 2015 bytte gårdsägaren Mats Hennander bana, och kastade sig in i en för honom helt okänd bransch.

– Jag är lönespinnare, berättar han.

– Det betyder att jag tar emot alla möjliga sorters ull från producenter och spinner den, det mesta blir till garn.

Karriärbytet har inneburit ett nytt liv på landet för honom och hustrun. Ett liv med hög elräkning dock, eftersom spinneriverkstaden finns på gården. Det är något som Mats Hennander vill ändra på, och nu finns det 57 solpaneler monterade på taket till gårdens lada, redo att kopplas in för att levererad drygt 1700 kilowattimmar el per år, beräknat på genomsnittligt antal soltimmar i Lund.

– Det är krasst ekonomiskt, säger Mats Hennander om varför de gjort investeringen i en egen solcellsanläggning.

– Vi vill minska elkostnaden helt enkelt.

Efter nio år ska anläggningen ha burit sina kostnader enligt kalkylen, sedan ger den gratis solel. Och det kan den göra i många år.

– Det är en garanti på 30 år på själva panelerna. Men det är egentligen ingen som vet hur länge de kan hålla, säger Mats Hennander.

Och det handlar inte bara om att köpa mindre el av de stora bolagen.

– Vi betalar gärna för elen vi förbrukar. Men inte för att någon äger ledningarna. Eftersom vi har verksamhet på gården så har vi 50 amperes säkringar och betalar 2000 varje månad bara i nätavgift, säger Mats Hennander.

Nu har han istället skrivit kontrakt med Trelleborgs energi.

– Det avtalet gör att vi kan mata ut vårt överskott på nätet och få tillbaka det gratis.

Kinesiskt tillverkning i stor skala har pressat priset på solpaneler, och ett statligt investeringsstöd gör kalkylen bättre. Det hindrar inte att praktiska problem uppstår, som att kabeln till husets elcentral är underdimensionerad. ”Installatören lovade en nyckelfärdig anläggning, men riktigt så blev det inte”, säger Mats Hennander.

Kinesiskt tillverkning i stor skala har pressat priset på solpaneler, och ett statligt investeringsstöd gör kalkylen bättre. Det hindrar inte att praktiska problem uppstår, som att kabeln till husets elcentral är underdimensionerad. ”Installatören lovade en nyckelfärdig anläggning, men riktigt så blev det inte”, säger Mats Hennander. Foto: Per Eeg-Olofsson

Solcellsanläggningen är inte enda energiåtgärden som Mats Hennander gjort på gården. Redan när den köptes fanns en jordvärmeanläggning, och han har bytt till treglasfönster.

– Nu ligger vi på cirka 70 procent av el- och uppvärmningsbehovet. Tanken på längre sikt är att bli energioberoende, säger Mats Hennander.

Något som bidragit till att allt fler, både villaägare, företag och bostadsrättsföreningar, gör investeringen i en solelsanläggning är ett statligt investeringsstöd. Det är en engångssumma som motsvarar maximalt 20 procent av anläggningskostnaden. Stödet har funnits sedan 2009, men det var förra året som det slog alla rekord i antalet ansökningar. Då beviljades drygt en miljard kronor i stöd. Men när pengarna kommer går inte att veta med säkert.

– Det finns bara en viss kvot per år, när den är slut så är den slut. Man måste ansöka inom ett halvår efter att man påbörjat installationen, och då hamnar man på en lista hos länsstyrelsen som handlägger ansökningarna, där den ligger på kö.

Men även om det skulle dröja med stödpengarna, eller om de skulle försvinna genom politiskt beslut, är det en bra affär menar Mats Hennander.

– Då blir det några åt till på avskrivningstiden, det är allt.

Publicerad 24 August 2019 00:00