Beatrice Svensson och Petra Gressman har många minnen tillsammans. Allt ifrån modevisning på Stensson till mässor i utlandet och besök av Björn Axén i samband med att Svenska frisörföreningen firade jämnt.

Beatrice Svensson och Petra Gressman har många minnen tillsammans. Allt ifrån modevisning på Stensson till mässor i utlandet och besök av Björn Axén i samband med att Svenska frisörföreningen firade jämnt. Foto: Anja Degerholm

De har klippt invånarna i 30 år: "Alltid kul att gå till jobbet"

Petra Gressman och Beatrice Svensson firar jämnt

ESLÖV.

Från volym och permanent till plattång och enklare frisyrer. Den 26 augusti är det 30 år sedan Eslövsfrisörerna Petra Gressman och Beatrice Svensson tog sina gesällbrev, och de har sett trenderna komma och gå.

– Som lärling gick det mycket tid åt att rulla permanentspolar, nu är det mer färgningar som gäller istället, säger Petra Gressman.

– Idag ska inte alla ha samma frisyr utan man är mer fri att skapa något utifrån ansikte, stil och personlighet, fyller Beatrice Svensson i.

Beatrice Svensson har hyrt stol på tre olika salonger i Eslöv sedan hon blev klar frisör. Nu håller hon till på Södergatan och Hair é Bea.

Beatrice Svensson har hyrt stol på tre olika salonger i Eslöv sedan hon blev klar frisör. Nu håller hon till på Södergatan och Hair é Bea. Foto: Anja Degerholm

Båda hade tidigt en dröm om att bli frisör och hemma i flickrummet övades det på dockhår. När det var dags att söka in till gymnasiet kom varken Petra eller Bea in, eftersom det var så höga intagningsbetyg. De fick istället ta vägen som lärlingar under tre års tid. Bea på Salong Stojan och Petra hos Bosse Persson på Klippotek 3H.

I augusti 1989 tog de alltså sina gesällprov efter en lång dag med alla olika moment som en frisör ska kunna behärska. Och det gick vägen. Efter det stannade båda i Eslöv och hyrde in sig på varsin salong.

Petra hyrde stol på Mäster Nils, som funnits i Eslöv sedan 1930-talet. Efter sex år tog hon och ett par kollegor över salongen när Nils Novén gick i pension och där har hon blivit kvar sedan dess.

– Jag känner en stolthet över att ha byggt upp något under de här åren, samtidigt som Eslöv har förändrats och många butiker har försvunnit, säger hon.

En färsk frisör som precis fått jobb. Petra Gressman driver numera salongen Mäster Nils där hon en gång började sin yrkesbana.

En färsk frisör som precis fått jobb. Petra Gressman driver numera salongen Mäster Nils där hon en gång började sin yrkesbana. Foto: Anja Degerholm

På frågan varför de en gång i tiden valde att bli frisörer svarar Petra och Bea unisont: skapandet.

– Det ger så mycket att se hur glada kunderna blir, säger Bea.

– Det är inte bara hår, man märker att det betyder väldigt mycket för välmåendet att få känna sig fin, säger Petra.

Petra och Bea säger att de ser sig som kollegor och inte konkurrenter, trots att de jobbar på olika salonger.

– Vi lånar saker av varandra och är goda vänner. Den 26 augusti ska vi gå ut och äta tillsammans för att fira vårt jubileum, berättar Bea som hyr in sig på salongen Tre Sländor.

Petras söner har fått testa flera frisyrer, men alla har inte varit lika populära.

Petras söner har fått testa flera frisyrer, men alla har inte varit lika populära. "Hur kunde du klippa oss så, vi såg ju inte kloka ut", var en reaktion från sonen Pontus som nu är 24 år. Foto: Anja Degerholm

De hoppas även kunna fira på sina respektive salonger på något sätt. Petra har redan lagt ut ett block där hon uppmanat sina kunder att skriva hur länge de gått hos henne. Vissa har även skrivit små uppskattande hälsningar till Petra.

– Det är roligt att följa sina kunder. När de gifter sig, skaffar barn och får barnbarn. Jag har faktiskt klippt fyra generationer i en familj, det är ganska häftigt. Jag har haft ett brett spann av kunder, den yngsta jag klippt var bara sex veckor och min äldsta kund var 102 år, säger Petra och fortsätter:

– Kunderna betyder allt. Jag är så tacksam för förtroendet jag får år efter år.

Bea nickar instämmande.

– Det är fortfarande lika kul att gå till jobbet, säger Bea.

Petra Gressman var lärling hos Bosse Persson på Klippotek 3H, men började sedan hos Nils Novén på Mäster Nils. Där är hon kvar än idag.

Petra Gressman var lärling hos Bosse Persson på Klippotek 3H, men började sedan hos Nils Novén på Mäster Nils. Där är hon kvar än idag. Foto: Anja Degerholm

Publicerad 24 August 2019 00:00