Sillafesten bjuder på musik och underhållning men det är fiskens historiska betydelse som framförallt lever kvar.

Sillafesten bjuder på musik och underhållning men det är fiskens historiska betydelse som framförallt lever kvar. Foto: André Kvist

Därför är Sillens dag så speciell

"Allt kretsar kring sillen"

SIMRISHAMN.

Den 31 augusti är det åter dags för Sillens dag för 23:e året i rad. Men vad är det som gör sillen så betydelsefull för Simrishamn? Och varför firas den så intensivt än idag?

Av
André Kvist

Den 31 augusti blir det sillafest i Simrishamn. Matens huvudrollsinnehavare är given på samtliga anhalter. Stafettmaran går av stapeln och den erfarna polisen Ewa-Gun Westford styr och ställer som konferencier. Mycket mer kommer ske på plats men varför är det så att man för 23 år sedan beslutade att ge sillen en egen dag?

– Sillen har alltid varit betydelsefull för Simrishamn. Ändå sedan medeltiden har den haft en viktig roll och funnits precis här utanför. Det var och är en basvara för hushållen, både i staden och på landet, säger Lena Svensson vid Simrishamns turistcenter som koordinerar arrangemanget.

Hon stöttas upp av kommunens kultur- och fritidschef Anders Johnsson som är uppvuxen i Simrishamn.

– Det här har ju varit en av de allra största hamnarna för sillfiske och det går tillbaka till medeltiden. Långt fram i tiden har vi haft en av de största landningsplatserna för sillen, säger han.

Ja "sillafisket" har historiskt sätt varit en betydelsefull inkomstkälla för många invånare. Än idag vajar kommunflaggan med tre sillar och kommunens heraldiska vapen har en sill. Men med globala förändringar så har väl betydelsen glömts bort, eller?

– Det kommer alltid vara en viktig del av stadens tillblivelse, från uppkomst och än idag i den lokala kulturen, säger Anders Johnsson.

– Det är fortfarande betydelsefullt, på Sillens dag kretsar allt kring sillen och visst är det viktigt att framhålla sillen än idag, säger Lena Svensson.

Publicerad 24 August 2019 00:00