Mudathar Elfaki och Aziza Arab tycker att det känns extra bra att de fick sina anställningar efter rekommendationer från sina kollegor. Till höger Emica Silow, verksamhetschef på vårdboendet Nattsländan.

Mudathar Elfaki och Aziza Arab tycker att det känns extra bra att de fick sina anställningar efter rekommendationer från sina kollegor. Till höger Emica Silow, verksamhetschef på vårdboendet Nattsländan. Foto: Markus Celander

"Att lära sig svenska är nyckeln till allt"

Mudathar och Aziza fick jobb rekordsnabbt

BUNKEFLOSTRAND.

Ett års praktik, sedan fast anställning direkt. Så har det gått för Mudather Elfaki och Aziza Arab på vårdboendet Nattsländan i Bunkeflostrand. ”I Sverige beräknas det ta mellan fem och nio år för nyanlända att få ett arbete, så vi är väldigt stolta över detta”, säger Emica Silow, verksamhetschef på Nattsländan.

Av
Markus Celander

Aziza Arabs make och dotter har båda dött av Huntingtons sjukdom. När hon kom till Nattsländan för ett år sedan valde hon att arbeta på en avdelning för boende med denna sjukdom.

– Emica undrade om det inte skulle kännas svårt för mig att arbeta med just den gruppen, men jag ville det – lära mig mer om sjukdomen, berättar Aziza Arab.

Hon kommer från Afghanistan men hade bott flera år i Iran innan hon kom till Sverige. I Iran var hon hemmafru. Hennes kollega, Mudather Elfaki, kommer från Sudan. Han berättar att han var student där nere, men att han aldrig arbetat inom vården förrän han fick praktikplatsen på Nattsländan. Han trivs så bra att han ska läsa vidare till undersköterska.

– Att lära sig svenska är nyckeln till allt. Nummer två är att kämpa, kämpa och inte bli sur och ledsen för att erfarna kollegor tillrättavisar en, utan att i stället ta det till sig, säger han.

Emica Silow berättar att Mudathar under sin korta tid på Nattsländan blivit en nyckelperson på sin avdelning.

– Han har rätta inställningen – första tiden här jobbade han sina åtta timmar, sedan pluggade han svenska fyra timmar varje kväll. Även Aziza gör ett stort avtryck på sin avdelning där hon även tar hand om och hjälper nyanställda.

Vardaga, det privata vårdföretaget som driver Nattsländan, växer i Malmö stad – i augusti nästa år öppnar de nya boenden i Limhamn och Västra hamnen, berättar Emica Silow.

– Vi behöver folk hela tiden och satsar på att få in invandrare och nyanlända i verksamheten. På Nattsländan har vi 60 personer anställda varav hälften är invandrare. Har de bara hjärtat på rätta sidan så fixar vi kunskapen.

Publicerad 24 August 2019 00:00