Stadion.

Stadion. Foto: Arkiv/Andreas Holm

Höjd säkerhet när israeliskt lag kommer till Stadion

"Det finns inget konkret hot kring just denna match – det handlar om erfarenheter"

MALMÖ.

Endast 30 bortasupportrar väntas resa från Israel till Malmö för torsdagens match på Stadion. Ändå höjs säkerhetsåtgärderna. "Vi har inte hört om några konkreta hot just med anledning av matchen, utan vi vidtar åtgärderna på grund av våra erfarenheter", säger Peter Narbe, Malmö FFs säkerhetschef.

Av
Markus Celander

Israeliska laget Bnei Yehuda från Tel Aviv gästar Malmö FF i play off till Europa League-gruppspelet. Publiken kommer att märka skillnad mot en allsvensk match, förklarar Peter Jarbe.

– Förutom den ordinarie visitationen i biljettkön kommer vi även att ha en yttre säkerhetsspärr, för att få bättre koll på att de som vistas i området har kommit för att se på matchen.

Att riskbilden bedöms som hög har inte med lagen eller supportrarna att göra, utan om risken för bråk och demonstrationer av andra orsaker, förklarar Peter Jarbe.

– Bortasupportrarna är inga risksupportrar, utan riskbedömningen gör vi utifrån det politiska sammanhanget.

Det handlar om konflikten som pågått i Israel och de palestinska områdena i decennier, en konflikt som märks i alla sammanhang, även idrottsliga – till exempel fick Davis Cup-matchen i Malmö mellan Sverige och Israel 2009 spelas inför tomma läktare efter våldsamma kravaller.

Men Peter Jarbe ser hittills inga indikationer på att något liknande händer på torsdag.

– Och själva det idrottsliga sammanhanget, matchen och relationen mellan supportrarna, bedömer vi som en lågriskmatch.

Publicerad 21 August 2019 08:50