Emili Meng sågs senast vid liv 10 juli 2016. Än har ingen dömts för mordet.

Emili Meng sågs senast vid liv 10 juli 2016. Än har ingen dömts för mordet. Foto: Polisen

Emilies mördare kan ha gått fri på grund av datahaveri

Telefondata har visat att telefoner funnits på helt fel ställen

DANMARK. Det har gått tre år sedan 17-åriga Emilie Meng försvann från Korsørs station efter en utekväll med kompisarna. Ett halvår efter försvinnandet hittades hennes kropp dumpad i ett vattendrag. Nu visar det sig att ett omfattande datorhaveri kan ha gett mördaren fri lejd.

– De upplysningar som nu har kommit fram gällande teledata har gjort mig mycket nervös. Det kan ha fått konsekvenser gällande Emilie Meng-utredningen, säger försvarsadvokat Mai Brit Storm Thygesen till danska DR.

I en polisutredning är det brukligt att man använder sig av telefondata för att kartlägga var olika personer befunnit sig vid givna tidpunkter.

Nyligen avslöjades det dock att material som danska polisen fått ta del innehållit fel gällande de geografiska koordinaterna för telemasternas placering. Telefoner har helt enkelt kopplats upp mot master där de inte alls befunnit sig.

Detta kan innebära att personer som varit intressanta i exempelvis Emilie Meng-utredningen släppts då man ansett det vara bevisat att personen varit någon annanstans vid tidpunkten för mordet.

– Det kan ha inneburit att om polisen haft en specifik person i rampljuset och tittar på var personen var vid tiden för brottet med hjälp av teledata – så kan de ha uteslutit en gärningsman, om det finns ett fel i datainformationen, säger Mai Brit Storm Thygesen till DR.

Till följd av avslöjandet har den danska riksadvokaten beslutat att teledata inte får användas som bevis de närmaste tio månaderna. Rätten ska även ta ställning till om personer om häktats till följds av bevis som bygger på teledata ska släppas.

Publicerad 21 August 2019 15:28