Ett tiotal bilar utsattes för stenattacken. Bilden är en genrebild.

Ett tiotal bilar utsattes för stenattacken. Bilden är en genrebild. Foto: MOSTPHOTOS

Gripen efter stenkastning misshandlade tre poliser i arresten

Har dömts för 23 brott på två år

KRISTIANSTAD.

Den misstänkte mannen har de senaste åren suttit mesta tiden i fängelse och kom ut senast i slutet av juli. Nu har han häktats för att ha kastat stora stenblock på ett tiotal bilar som kört i hög hastighet. Sedan han gripits misstänks han också ha misshandlat tre poliser i arresten.

Det var vid 17-tiden på onsdagen den 14 augusti som larm efter larm kom från korsningen Stridsvagnsvägen och väg 118. Någon kastade stora stenbumlingar och en person fick relativt allvarliga skador, flera fick lindrigare skador och ett antal bilar skadades.

Mannen har häktats i Kristianstads tingsrätt för följande brott:

Händelserna på väg 118:

* Grov misshandel

* Fyra fall av försök till grov misshandel

* Misshandel

* Tre fall av skadegörelse.

Händelserna i polishuset:

* Tre fall av våld mot tjänsteman.

Det finns ingen förklaring till de grova brotten, men mannen är sedan tidigare dömd för ett flertal olika brott.

De senaste åren har han dömts för sammanlagt 23 olika brott. Vid den första domen i april 2017 var det ett fall av olovlig körning och han fick böter.

Den fjärde september 2017 dömdes han till ett år och fyra månaders fängelse för bland annat försök till våldtäkt, grovt olaga hot, övergrepp i rättssak och hot mot tjänsteman. I april 2018 släpptes mannen efter två tredjedelar av strafftiden.

I juli förra året dömdes mannen till ytterligare fem månaders fängelse för bland annat ett flertal fall av hot och våld mot tjänsteman. Han släpptes i februari i år, men har två gånger gripits och tvingats avtjäna ytterligare sammanlagt 30 dagar för att ha misskött sig. Han släpptes slutgiltigt den 27 juli i år, bara ett par veckor innan greps vid väg 118. Nu är han häktad och lär vara så tills åtal väckts. Mannen genomgick en rättspsykiatrisk undersökning i samband med att han dömdes för försök till våldtäkt, men det är troligt att han åter kommer att gå igenom en rättspsykiatrisk undersökning för att ta reda på om han led av en allvarlig psykisk störning då han kastade stenarna på bilarna.

Publicerad 19 August 2019 15:15