Lisbeth och Thommy Sköld har beslutat sig för att bli pensionärer på heltid.

Lisbeth och Thommy Sköld har beslutat sig för att bli pensionärer på heltid. Foto: Emma Brännman

Populära mötesplatsen stänger för gott

Lisbeth och Thommy Sköld går i pension

SLIMMINGE.

De senaste åren har Sme´n på Skramlan blivit ett populärt besöksmål. Men nu är det dags för Thommy och Lisbeth Sköld att bli pensionärer på heltid.

Av
Emma Brännman

I slutet av 90-talet flyttade Lisbeth och Thommy Sköld från Skurup till Slimminge. De hade då bott i Skurup ett tjugotal år, efter att ha lämnat Malmö bakom sig. På gården Skramlan öppnade de en smedja med tillhörande butik i det gamla stallet. Kunderna började strömma till och suktade snart efter ngonting mer.

– Kunderna frågade efter någonstans att fika och vi skickade dem till Skurup eller Blentarp i början. Efter ett tag började vi med kaffe och kaktallrik på prov, och kunderna frågade efter ännu mer. Då bestämde vi oss för att satsa fullt ut på kaféverksamheten, berättar Thommy Sköld.

Lisbeth Sköld sade upp sig från sitt jobb som undersköterska och de senaste tolv åren har paret drivit smedjan och kaféet på Skramlan helhjärtat.

– Det var ett svårt beslut, men jag har aldrig ångrat det. De senaste åren har gått betydligt bättre än vi hade väntat oss, säger Lisbeth Sköld.

Sme´n på Skramlan har blivit ett besöksmål för både lokalbefolkningen och mer långväga gäster. Lisbeth och Thommy Sköld har haft mellan 3500 och 4000 besökare per säsong. Och nya kunder fortsätter att hitta hit.

– Sedan vi gick ut med att vi stänger den 1 september så har vi haft väldigt många besökare, många som aldrig har varit här förut passar på, säger Thommy Sköld.

Lisbeth och Thommy Sköld har utvecklat smedjan till både kafé och utställningslokal under åren som gått.

Lisbeth och Thommy Sköld har utvecklat smedjan till både kafé och utställningslokal under åren som gått. Foto: Emma Brännman

I höstas tog de beslutet att sommarens säsong får bli den sista.

– Det har givit oss väldigt mycket. Vi har träffat många trevliga kunder, som återkommer och som vi har skapat speciella relationer med. Nästa sommar kommer det att vara väldigt tyst här, konstaterar Lisbeth Sköld.

Nu vill de lägga mer tid på sina barn och barnbarn. Mer tid till det stora fritidsintresset, naturen, blir det också.

– Vi är friluftsmänniskor och spenderar så mycket tid ute i naturen som vi kan. Nyligen köpte vi varsin elcykel, så cykling blir det definitivt mer av, säger Lisbeth Sköld.

De ska bo kvar på gården och därför har det inte varit tal om att låta någon annan ta över verksamheten. Däremot lämnar de kvar inventarierna.

– Tanken är att det ska finnas möjlighet att driva kafé här när vi bestämmer oss för att sälja gården så småningom, säger Thommy Sköld.

Publicerad 17 August 2019 00:00