Svens Gruvstad med sin son Filip, framför Mount Everest.

Svens Gruvstad med sin son Filip, framför Mount Everest. Foto: Privat

Pensionären Sven tog bilen till och genom Asien

Vill inspirerar andra att förverkliga sina drömmar

MALMÖ.

Den nyblivne pensionären Sven Gruvstad är nyss hemkommen efter en bilresa till och genom Asien. Nu är han i full färd med att planera sin nästa bilburna tripp – genom hela Afrika. Med sin berättelse vill han inspirera andra att förverkliga sina drömmar, medan de kan.

Denna artikel är en återpublicering.

I slutet av sitt yrkesliv jobbade Sven Gruvstad upp till 70 timmar i veckan. När han blev pensionär beslutade han att bryta helt med det.

– Jag satte upp en karta på väggen och prickade in alla intressanta platser i Östeuropa. Dagen efter att jag hade slutat mitt arbete åkte jag på en tre månader lång biltur i Östeuropa, säger han.

Sven Gruvstad har alltid älskat att resa och bilturen följdes av ett halvår i Rom. Där föddes tankarna på en ny långresa med bil, denna gången genom Asien.

– Att bila är fantastiskt och väldigt fritt. Man kan svänga till höger eller vänster, beroende på hur man känner.

Det krävdes både tid och mycket arbete med planering, visumansökningar, införskaffande av lämplig bil, enorma packningslistor och så vidare. Men ett år senare, i somras, satte han sig i en nyinköpt, 16 år gammal Toyota Landcruiser och begav sig till Turkiet. Därifrån gick turen genom Georgien, Armenien, Iran, Centralasien, västra Kina och Tibet.

– Hela resan lades upp så att jag skulle vara i Tibet i mitten av september till oktober, då Tibet är som vackrast. Jag befann mig på mellan 4 200 och 5 300 meter i två, tre veckor och såg fem toppar på 8 000 meter samtidigt. När vi passerade de sista passen snöade det. Jag hade inga snökedjor med mig, men hade tur för passen var fortfarande öppna.

Sven Gruvstad med sin dotter, Lina, i Georgien.

Sven Gruvstad med sin dotter, Lina, i Georgien. Foto: Privat

Därifrån åkte Sven Gruvstad till Pakistan och Indien. Han hade med sig människor på hela resan, men de byttes ut efter hand.

– Jag reste bland annat fem veckor först med min son och sedan fem veckor med min dotter. Det var helt fantastiskt och man kommer varandra så nära. Sedan barnen blev vuxna umgås man aldrig på det viset längre och det var något av en höjdpunkt på resan.

Han kom till ställen där andra turister knappt satt sin fot. Men ibland blev det lite väl äventyrligt.

– Med Google maps blir det fel ibland och i Pakistan hamnade vi på fel väg, den gamla. Jag borde ha fattat det, för det var bara fåraherdar och får där. Vägen blev också smalare och smalare med lodräta stup nedför. Det gick inte att vända eller möta någon annan bil. Till slut fick min son hoppa ut ur och gå framför bilen för att se att det gick att köra. Men i efterhand var det spännande, det är sådant här som man minns och inte vistelser på Sheraton.

Men resandet kändes inte lika fantastiskt varje dag,

– Ibland har man mörka stunder när man undrar vad man håller på med. Det blir en vardag att resa med många praktiska bestyr, som att hitta boende, tanka och handla på marknaden.

I Bombay skeppade Sven Gruvstad bilen till Sydafrika, för då hade han redan bestämt sig för sin nästa bilresa: från Sydafrika till Egypten. I september påbörjas färden genom kontinenten, en tur han tror kommer att ta sex, sju månader.

– Det är 1100 mil fågelvägen och troligen det dubbla med bilen. Jag har gjort en plan men tänker inte följa den slaviskt.

Några lärdomar från Asienresan tar han med sig.

– Jag kommer att sätta upp ett tält på taket för att slippa slå upp tältet och falla för frestelsen att ta in på hotell. Jag har även lärt mig att inte tanka utan filter, då det blev många verkstadsbesök i Turkiet och Turkmenistan på grund av smutsig diesel. Sedan ska jag ta med mig en resväska eller två med saker till barn som jag möter längs vägen.

Det är bara en månad sedan Sven Gruvstad landade hemma i Malmö och han njuter av tillvaron.

– Efter extremt många intryck infinner sig en slags trötthet. Jag skriver, tar det lugnt och konstaterar att Sverige är ett fint land.

Skrivandet sker bland annat på bloggen ”Resa på mitt vis” och via den samlar han in pengar till barn i behov av sjukvård i Venezuela, hans frus hemland. Samtidigt arbetar han med sin andra bok, som handlar om resan. Syftet är att inspirera andra att resa.

– Gör vad du vill göra och kan. Jag har kanske en något lite bättre ekonomi än många pensionärer, men alla med en normal pension och några sparade slantar kan göra det här. Man behöver inte ha en massa pengar undanstoppade.

Fotnot. Sven Gruvstads blogg finns på resapåmittvis.com/blogg

Publicerad 13 July 2019 00:00