"De bilderna som vi har är för starka för att bli publicerade" säger Carina Falkenberg. Foto: Adobe Stock

Veterinärer om robotgräsklipparna: "Igelkottar kommer in lemlästade"

Uppmanar till att stänga av klipparen morgon och kväll

HELSINGBORG. I takt med att robotgräsklippare blir allt vanligare så kommer det också in fler skadade djur till veterinärklinikerna. "Igelkottar kommer in kluvna över huvudet med ögon och andra kroppsdelar hängandes."

Av
Sofia Sundqvist

”NU HAR VI FÅTT NOG! Vi har fått nog av alla skalperade, lemlästade igelkottar vi har fått in på grund av robotgräsklippare”.

Det skriver Smådjurskliniken Din Veterinär i Helsingborg på sin Facebook-sida. När människor har stött på skadade djur i naturen så är det ofta till dem de kommer.

Där arbetar Carina Falkenberg som legitimerad djursjukvårdare, hon är dessutom ideellt engagerad i KFV, Katastrofhjälp fågel och vilt, sedan många år tillbaka. Hon stöter på många av de offer som robotgräsklippare lämnar efter sig.

– Igelkottar kommer in kluvna över huvudet, med ögon och andra kroppsdelar hängandes. Och de lever fortfarande. Det är fruktansvärt.

Igelkottar som har skadats på detta sätt är något som har blivit vanligare med åren, berättar Carina. Och i år är det ännu värre än i fjol.

– Det går inte att rädda dem, det är inget som går att sy ihop. Förra veckan kom det in en som hade fått benet avklippt, en annan hade fått halsbenet. Det är jättejättehemskt, säger Carina och fortsätter:

– Denna årstid så tar det dessutom bara en stund så kommer flyglarverna och fortsätter äta på igelkottarna medan de lever. Det är riktiga problem.

Det finns skydd till robotgräsklippare, men Carina berättar att de skydden som hon har sett på marknaden inte kan garantera igelkottarnas säkerhet.

– Även om de har skydd så klipper de ändå allt ovanför tio centimeter, och där är ju igelkottarna.

Det säkraste för djuren i naturen är att klippa gräset med en hederlig gammal gräsklippare och vara uppmärksam. Men du kan också undvika den största risken genom att endast ha igång robotgräsklipparen på dagtid.

– De ska absolut inte vara igång på morgonen eller på kvällen. Det är då runt 18-tiden som igelkottarna oftast kommer fram.

Carina berättar att man kan hjälpa djuren på fler sätt under sommarens varma månader.

– Ställ gärna fram lite vatten, nu när det är så varmt och torrt, de behöver det. Det är inget fel att ställa ut lite kattmat i en skål heller. Bara man inte låter det stå kvar.

Om du hittar en skadad igelkott eller annat vilt djur, kontakta KFV, Katastrofhjälp Fåglar & Vilt, för att få råd och hjälp från din lokala djurvårdare.

Publicerad 12 July 2019 11:19