Kanten på Södergatan består av gatsten och ligger 3-4 centimeter över övriga nivån på beläggningen. Sanden på gatan gör det svårare att urskilja nivåskillnaden.

Kanten på Södergatan består av gatsten och ligger 3-4 centimeter över övriga nivån på beläggningen. Sanden på gatan gör det svårare att urskilja nivåskillnaden. Foto: Privat

Bilist rasar mot kommun – skyltade inte om vägarbete

"Det slog till ordentligt i bilen"

SKURUP.

När Varbergsbon Oscar Johansson kom körande på Södergatan i Skurup i måndags kväll åkte han plötsligt in i en kant mitt i gatan. "Det slog till ordentligt i bilen", säger han och är upprörd över att det saknades varningsskyltar om vägarbete.

Av
Mattias Grenholm

Oscar Johansson är på tillfälligt besök i Skurup och kom till staden sent på måndagskvällen. Det hade börjat skymma så han såg inte den skarpa kant mitt i vägbanan som uppstått under vägarbete på Södergatan.

– Det slog till ordentligt i bilen. Bom, sa det och bilen skakade till rejält, säger Oscar Johansson.

Han kör en dyr bil och uppger att han är mycket rädd om den. Vad som upprör honom nu är att det saknades skyltar som varnar för vägarbete på platsen.

– Jag jobbar själv inom entreprenad och väganläggningar och vet mycket väl vad som gäller i sådana här fall. Jag har också varit i kontakt med sakkunniga som bekräftar att kommunen har ansvar att informera om en väg inte håller normal standard, säger Oscar Johansson.

Han har kontaktat Skurups kommun men responsen var inte den han förväntade sig.

– De förnekar att de har gjort något fel och slingrar sig bara. Jag trodde att de åtminstone hade lite koll på reglerna, säger han.

Trafikingenjör Jakob Fritz på Skurups kommun menar att trafikanter själva har ett ansvar att alltid vara extra försiktiga vid korsningar och han menar att upphöjningen inte är större än normalt. Dessutom finns det på en 40 km/h-väg inga krav på att gupp eller kanter ska märkas ut, inte heller vid vägarbeten, menar han.

Jakob Fritz betonar också att vägbanan är jämnt och fint asfalterad.

– Nu är asfaltering av vägen gjord och det sista lagret asfalt ska läggas i augusti-september. Att varna för vägarbete görs vid vägarbeten vilket inte sker just nu på den öppnade sträckan. Den här delen av vägen är färdig för att ta emot trafik vilket boende och handlare har väntat på.

Då sista vägbeläggningen inte har lagts kan en upphöjning på 2-4 centimeter upplevas som kantig, medger Jakob Fritz, men med den försiktighet och låga hastighet som alltid ska tas vid korsningar är det inget problem.

– Vägen har bra standard och är öppnad för trafik, säger han.

Oscar Johansson är inte nöjd med kommunens svar och tänker nu lämna in sin bil på verkstad för att se om den är skadad.

– Skurup sa först att de kunde betala för verkstadsbesök men sedan tog de tillbaka det. Jag får kanske bekosta undersökningen själv men är bilen skadad tycker jag att Skurup ska ersätta mig för reparation, säger Oscar Johansson.

Trafikingenjör Jakob Fritz menar att det enda besked de gett Oscar Johansson är att han kan kontakta sitt försäkringsbolag – några kostnader har kommunen aldrig lovat att ta på sig.

Artikeln har uppdaterats.

Publicerad 12 July 2019 15:10