Peter Philipsson är elfte generationen på gården Ornatorp och kanske kan barnen Signe och Otto bli den tolfte generationen att bruka jorden. Peters far Karl-Gunnar ägde gården tidigare och jobbar fortfarande inom familjelantbruket.

Peter Philipsson är elfte generationen på gården Ornatorp och kanske kan barnen Signe och Otto bli den tolfte generationen att bruka jorden. Peters far Karl-Gunnar ägde gården tidigare och jobbar fortfarande inom familjelantbruket. Foto: Lotta Venhagen

Här är gården som gått i arv i över 300 år

Inne på elfte generationen som brukar marken

HÖGANÄS.

Sedan 1695 har gården Ornatorp mellan Jonstorp och Väsby tillhört samma släkt. När Peter Philipsson tog över efter sin far blev han elfte generationen på gården.

Av
Lotta Venhagen

– Jag har egentligen inte tänkt så mycket på det, men 1695 är ju rätt långt tillbaka. Nu är det vanligare att lantbruks säljs för att ingen vill ta över det, konstaterar Peter Philipsson när vi ses på gårdsplanen. Ett diplom från Kullens hembygdsförening vittnar om gårdens många generationsskiften och snart ska Peter få ett eget med sitt namn som nuvarande ägare.

– Jag behöver hitta någon som kan texta snyggt först bara, säger han med ett skratt.

Malin Trulsson och Peter Philipsson tittar igenom gamla förteckningar över gods och gårdar tillsammans med Karl-Gunnar Philipsson. Deras gård Ornatorp som tidigare hette Söndragård har gått i arv sedan 1695.

Malin Trulsson och Peter Philipsson tittar igenom gamla förteckningar över gods och gårdar tillsammans med Karl-Gunnar Philipsson. Deras gård Ornatorp som tidigare hette Söndragård har gått i arv sedan 1695. Foto: Lotta Venhagen

Han har alltid varit intresserad av lantbruk och vetat att han ville ha en egen gård så någon press att ta över släktgården har Peter aldrig känt.

– Nej, jag tänker inte så. Jag och min storebror har alltid varit intresserade. Vi cyklade från bussen och gav oss direkt ut på gården.

2016 köpte han Ornatorp av sin far Karl-Gunnar som då drev lantbruket ihop med Peters storebror Stefan. Nu arrenderar Peter istället ut jorden till familjeföretaget där de alla tre jobbar. Här odlar de framförallt grönsaker som potatis, palsternacka och rödbetor. De har både tvätt och packeri på gården som är på 40 hektar, men arrenderar även mark vilket gör att lantbruket omfattar 250 hektar och Peter som trivs med att vara egenföretagare ser gärna att gården växer i framtiden.

– Målsättningen är att komma upp i mer hektar, man vet aldrig när ett arrende avslutas. Det är något visst med att jobba för sig själv och så är det jättebra med barnen för jag träffar dem alltid.

Malin Trulsson och Peter Philipsson tillsammans med barnen Signe och Otto framför släktgården Ornatorp.

Malin Trulsson och Peter Philipsson tillsammans med barnen Signe och Otto framför släktgården Ornatorp. Foto: Lotta Venhagen

Barnen är Otto, 4 och Signe, 1 som mamma Malin Trulsson just nu är föräldraledig med. Leksakstraktorerna och potatisplockaren i miniformat på gårdsplanen vittnar om att en tolfte generation på gården eventuellt kan vara säkrad.

– Det är mycket traktorer nu och Otto är intresserad. Efter han har slutat hos dagmamman brukar han komma ut och åka på fältet, men jag kan ju inte svära på att han kommer att ta över.

Om ytterligare en Philipsson får sitt namn inskrivet på diplomet återstår alltså att se.

Publicerad 10 July 2019 00:00